Erdoğan, Aksaz Tersanesi Komutanlığı Açılış ve Deniz Platformları Teslim Töreni’ne katıldı. Törenle birlikte Piri Reis Denizaltısı hizmete alınmış olacak. Törende konuşan Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:
“Ordumuz için kritik öneme haiz Piri Reis denizaltımızı hizmete alıyor, Hızır Reis denizaltımıza bayrak çekiyor seyir testlerini başlatıyoruz.
Mücadelemizi aralıksız sürdürüyoruz. Üç tarafı denizlerle çevrili, tüm dünyanın gözü üzerinde olan bir ülkeyiz. Asırlar boyunca küresel güç mücadelelerine sahne olmuş bir coğrafyanın tam merkezinde yer alıyoruz.
Topraklarımızda huzur içinde yaşamak için Mavi Vatan’ımızda etkin bir donanmaya sahip olmamız gerektiğinin bilincindeyiz. 2002’den beri güçlü Türkiye, Güçlü Ordu şiarıyla TSK’yı her alanda güçlendirmenin çabası içindeyiz.
Deniz Kuvvetleri’mizin ihtiyacı olan her türlü platform ve sistemin tedariki için bütün imkanlarımızı seferber etmiş durumdayız. Projesi tamamlanan, yapımına başlanan, modernize edilen her bir gemi ile donanmamızı hedeflediğimiz seviyeye bir adım daha yaklaştırıyoruz.
TCG Piri Reis, 6 adet havadan bağımsız tahrik sistemine sahip denizaltımızın ilkidir. Piri Reis denizaltımızda şimdiye kadar 380’in üzerinde fabrika, liman ve seyir kabul testi başarıyla icra edildi.
Reis sınıfı denizaltımız dünyadaki emsallerine kıyasla çok daha üstün özelliklerle donatılmaktadır. Hızır Reis denizaltımızı 2025 yılında, havuz donatım faaliyetlerini başlattığımız Murat Reis denizaltımızı 2026 yılında hizmete almayı planlıyoruz.
Dördüncü denizaltımız Aydın Reis’in inşaat faaliyetleri süratle devam ediyor. Tüm denizaltılarımızı 2029 yılına hizmete alarak donanmamızın gücüne güç katacağız.
“Kendi savaş gemisini tasarlayan, inşa eden, idamesini gerçekleştirebilen sayılı ülkeler arasındayız”
Halihazırda kendi savaş gemisini tasarlayan, inşa eden, idamesini gerçekleştirebilen sayılı ülkeler arasındayız. Bununla yetinmiyoruz, 138 yıllık hayalimiz olan kendi denizaltımızı inşa etme hedefimize MİLDEM projemizle başlamayı ümit ediyoruz. Kendi denizaltısını inşa edebilen dünyadaki lider ülkeler arasına girmiş olacağız. MİLDEM projemizle ilgili çalışmalarımız kendi mecrasında ilerliyor.
Piri Reis kendi güdümlü mermilerimiz ATMACA ve GEZGİN’İN yanı sıra kısa süre harp atışıyla etkisini gördüğümüz gururumuz AKYA torpidomuzu da kullanacaktır.
Çok önemli projeleri hayata geçirdik. Milli hücumbot, yeni tip mayın avlama gemisi, açık deniz karakol gemisi, yeni tip çıkarma aracı gibi önemli platformların inşası devam ediyor. Deniz Kuvvetleri’mizde çığır açacak TF2000 hava savunma harbi, milli denizaltı ve milli uçak gemisinin dizayn çalışmaları sürüyor.
“Mavi Vatan’daki haklarımız etkin bir şekilde savunulacak”
TF2000 ile ülkemizin hava savunmasını denizden itibaren kademeli olarak sağlayacağız. Hava tehdidine karşı TCG Anadolu ve milli uçak gemisi gibi kritik kabiliyetlerimizin korunmasını temin edeceğiz. Milli uçak gemimizde HÜRJET, KIZILELMA, TB3 ve ANKA3 yerli hava araçlarımız ile denizaşırı etki alanlarındaki hak ve menfaatlerimiz korunacaktır.
Tüm bu projelerimizin devreye girmesiyle Deniz Kuvvetleri’miz çok daha üstün kabiliyetlere kavuşacak, Mavi Vatan’daki haklarımız etkin bir şekilde savunulacaktır.
Gazi Mustafa Kemal’in ‘Bir çocuğun oyuncağını beklemesini bekledim’ dediği, yıllarca kaderine terk edilen, hatta bir dönem kumarhane olarak kullanılan Savarona Gemisini aslına sadık kalarak baştan aşağı yeniledik. Savarona’yı bakımsızlıktan kurtarıp milletimize kazandırdık. Birileri sadece Gazi’nin ismini kullanarak siyasi rant peşinde koşarken biz binlerce yıllık tarihimizin tamamını bir bütün olarak kucaklıyoruz.
Tersane altyapımızı güçlendirme çalışma çabamız devam edecek. İleride inşallah Mersin’de bir tersanemiz olacak.
Bugün Deniz Kuvvetleri’nin muharip unsurlarına lojistik destek sağlayacak milli tersanemizde inşa edilen her biri 200’er tonluk 3 adet yakıt gemisini hizmete alıyoruz. Deniz Kuvvetleri’miz ile sahil güvenlik komutanlığımıza bağlı yüzer unsurların lojistik ihtiyaçlarını daha rahat karşılayabileceğiz.
Çok kısa sürede nasıl büyük mesafeler kat ettiğimizi görebiliyoruz. 22 yılda savunma sanayiinde araştırma kuruluşları teknoloji merkezleri, askeri özel sektör tersaneleri ile adeta bir devrim gerçekleştirdik. 2002’de ülkemizde 62 olan savunma sanayii sayımız 1031’e, 56 olan savunma sanayi firmamız 3 bin 500’e çıktı.
Gemilerimizin ihtiyaç duyduğu farklı özellikteki radarların geliştirilmesi, yakın savunma sistemimiz GÖKDENİZ’in üretimlerin tamamlanarak gemilerimize entegrasyonu gibi pek çok faaliyeti büyük bir kararlılıkla yürütüyoruz.
200 adet deniz platformu ile 40 adet su üstü ve su altı otonom denizaltı projemiz hala devam ediyor. Türkiye çok daha fazlasını başaracak kapasiteye sahiptir.”