Instagram’a erişim engeli Türkiye’de 2 günü aşkın süredir devam ediyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) Instagram’a uyguladığı erişim engeli, 2 Ağustos 2024 gecesi saat 03:00 itibarıyla başladı. Bu kararın ardından BTK’nın, yasal süre zarfında (48 saat) bir mahkeme kararı alması gerekiyordu. Ancak, yasal sürenin tamamlandığı 4 Ağustos saat 03:03 itibarıyla Instagram’a erişim engelinin devam ettiği gözlemlendi.
Yasa gereği, BTK’nın re’sen erişim engeli koyduğu durumlarda, 48 saat içinde sulh ceza hakimliğinden bir mahkeme kararı alınması zorunluyken hiçbir mahkeme kararı bildirilmedi.
Uraloğlu: Meta’dan yanıt almadık
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, BTK’nın Instagram’a erişimi re’sen engellemesinin ardından “Kanuna uydukları takdirde erişim açılacak” demişti. Uraloğlu, Meta’yı uyardıklarını ancak yanıt almadıklarını belirtti.
Bakan Uraloğlu, açıklamasında “Türkiye temsilcisi olan ilgili ile arkadaşlarımız görüşme halinde, net bir şekilde hassasiyetlerimiz belli, eksikler belli o eksikleri giderdikleri an diyelim ki 1 saat sonra o engeli kaldırmış olacağız. Burası bağımsız bir ülke; kanunları kuralları var, herkesin de bu kanun ve kurallara uymasını istiyoruz net olarak” ifadelerine yer vermişti.
Dolayısıyla kamu yetkililerinin şu ana kadar yaptığı açıklamalar, Meta’nın yerel yasalara uyacağına dair açıklama yapmasını beklediklerine işaret ediyordu. Fakat Meta cephesinde sessizlik devam ediyor. Şirketin Türkiye’deki kısıtlama ile ilgili henüz kamuoyuna yansımış bir açıklaması yok.
Mahkeme kararı alınması gerekmeyebilir
Erişim engeli katalog suçlar kapsamında alındığından mahkeme kararı olmadan da kısıtlama devam edebilir. Katalog suçlar arasında çocuk istismarı, müstehcenlik ve Atatürk’e hakaret gibi içerikler bulunuyor. Eğer Instagram’ın engellenmesi bu kapsamda değerlendiriliyorsa, mahkeme kararı alınması gerekmeyebilir.
Mevcut yasal düzenlemeye göre alınan erişim engelleme kararının 3 Ağustos 2024 saat 03.00’e kadar sulh ceza hakiminin onayına kadar sunulmuş olması gerekiyordu. Ancak erişim engeli kararı katolog suçlar kapsamında alındığından BTK kararıyla süreç uzatılabilir.