Türkiye uzun bayram haftasını geride bırakırken, ekonomide İsrail’e gelen boykot kararı geçen haftanın yurt içinde en çok konuşulan konuları arasında yer aldı.
Yurt dışında ABD’den gelen veri akışı izlendi. Veriler altında yeni rekorlar yaşanmasına neden oldu.
İşte geride bırakılan haftanın öne çıkan 7 başlığı…
1-Dünya Bankası ile Türkiye’nin 5 yıllık “ekonomik işbirliği” yürürlüğe girdi
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası ile yürütülen güçlü işbirliği kapsamında gelecek 5 yıllık döneme ilişkin mali işbirliği programı oluşturulduğunu belirterek, “Dünya Bankası’nın ilk 3 yıl içinde ülkemize ilave 18 milyar dolarlık finansman sağlayacağı Ülke İşbirliği Çerçevesi Programı, Bankanın İcra Direktörleri Kurulunda görüşülerek yürürlüğe girdi” dedi.
2- Türkiye İsrail’e 54 ürünün ihracatını kısıtlama kararı aldı
Türkiye, bazı ürün gruplarında İsrail ile ihracatını kısıtlama kararı aldı. Ticaret Bakanlığı, kararın Gazze’de ateşkes ilan edilene ve Gazze Şeridi’ne yeterli miktarda kesintisiz insani yardım akışına izin verilinceye kadar yürürlükte kalacağını duyurdu.
3- Şimşek’ten kira gelirini beyan etmeyenlere pişmanlık çağrısı
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira, ücret ve değer artışı kazancı kaynaklı gelir elde etmesine rağmen beyanname vermeyen mükelleflerin tespit edildiğini belirterek, “Beyanname doldurmayanlar, vergi dairelerinden yazı gelmeden pişmanlık hükümlerinden yararlanarak beyanname verebiliyor. Pişmanlıkla beyanname verildiğinde ceza kesilmiyor” dedi.
4- ABD’de Mart enflasyonu tahminleri aştı
ABD’de enflasyon Mart’ta tahminleri aştı. Enflasyon aylık bazda yüzde 0,4 olurken yıllık bazda yüzde 3,5’e yükseldi. Çekirdek enflasyon da 3 ay üst üste beklentinin üzerinde gerçekleşti. Bu artış, enflasyonun ısrarlı biçimde yüksek seyrettiğine ve Fed’in faiz indirimi konusunda aceleci olmayacağına işaret etti.
5- Para piyasalarında Fed’den faiz indirimi beklentisi ikiye düştü
Fed swap fiyatlamalarında bu yıl için politika faizinde indirim beklentisi 60 baz puan oldu, bu da bu sene için iki faiz indirimi anlamına geliyor. İlk faiz indiriminin Eylül ayında gelmesi bekleniyor.
6-Dünya Bankası’ndan Türkiye için büyüme tahmini
Dünya Bankası, zayıflayan küresel ekonomi, sıkı para politikası, Çin’deki yavaşlama ve düşük emtia fiyatlarının bölgenin büyüme görünümü üzerinde baskı yaratması nedeniyle Avrupa ve Orta Asya ekonomisinin büyüme hızının bu yıl yüzde 2,8 olmasının beklendiğini bildirdi.
7- Altında ‘baş döndüren’ yükseliş bitmedi beklentisi
Bloomberg’e konuşan bazı fon yöneticilerine göre Şubat ortasından beri yaklaşık yüzde 20 yükselen altında ralli henüz bitmedi.