Muhalif- Ankara
Doğan Bekin, “5580 sayılı Özel öğretim Kurumları Kanununun 9. maddesinin 2. fıkrası yürürlükten kaldırılmasıyla birlikte, özel okullarda çalışan öğretmenler korumasız kalmış ve mağduriyetleri artarak devam etmiştir. Özel sektörde çalışan öğretmenleri güvencesizliğe mahkûm eden hâlihazırdaki düzenlemeyi yeniden tahsis ederek kanun teklifimizi Meclis Başkanlığına sundum. Tüm özel sektör öğretmenleri güvenceli bir çalışma hayatını hak ediyor.
ÖZEL ÖĞRETİM KURUMU ÖĞRETMENLERİ MAĞDUR EDİLDİ
Bekin, “Özel Öğretim Kurumları Kanunu’na tabi olarak okul öncesi eğitim, ilköğretim, ortaöğretim, özel eğitim okulları ile çeşitli kurslar, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, özel öğretim kursları, uzaktan öğretim yapan kuruluşlar, motorlu taşıt sürücü kursları gibi özel öğretim kurumlarında sayıları yaklaşık olarak 200 bin öğretmen çalışmaktadır.
2014 yılına kadar Özel Öğretim Kurumları Kanuna göre öğretmenlerin taban maaş uygulaması vardı. Taban maaş hakkı ile özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenler, kamuda çalışan öğretmenler ile aynı ücreti alıyorlardı. Ancak 2014 yılı itibariyle kanunda bir düzenleme yapılarak özel öğretimde çalışan öğretmenlerinin elinden hakları alınmış ve taban maaş uygulaması kaldırılmıştır.
Bu düzenlemeni ardından Özel öğretim kurumlarında görev yapan öğretmenler, asgari ücret seviyelerinde maaşa tabii tutulmuş ve yoksulluk sınırının altında yaşamaya mahkûm edilmiştir. Bununla birlikte, özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenler, güvencesiz bir şekilde belirli süreli sözleşme ile çalıştırılırken, ayrıca özlük haklarının yetersizliği de ciddi mağduriyetlere sebep olmaktadır.
ÖZEL ÖĞRETİM ÖĞRETMENLERİNE TABAN MAAŞ VE ÖZLÜK HAKLARI YENİDEN VERİLMELİ
Özel Öğretim Kurumundaki öğretmenlerin çalışma koşulların iyileştirilmesi, ekonomik, sosyal ve hukuki haklarının yeniden düzenlenmesi amacıyla, 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunun 8’inci ve 9’uncu maddelerinin yeniden şekillendirerek yürürlüğe girmesi için kanun teklifimizi Meclis Başkanlığına sundum.