5 Ocak 2024 “Kısırlaştırmanın Özelleştirilmesine Hayır Günü” ilan edilmesini teklif ediyorum..
Evet doğru duydunuz. 5 Ocak 2024 saat 11’de Ankara Büyükşehir Belediyesi kısırlaştırma paralarını önce müteahhite harcadıktan sonra şimdi de sokak hayvanlarının toplanması için harcayacak, bu işi de özelleştirecek. O yüzden bugünü seçtim.
Düşünün sokak hayvanlarını toplama işini belediye ne kadar kötü yapıyor. Bir de üstüne denetimsiz, kâr hırsındaki şirketlerin yaptığını. Sokaklarda canların güvenliğini tahayyül bile edemeyeceğiz.
O yüzden 5 Ocak tarihini “Kısırlaştırmanın Özelleştirilmesine Hayır Günü!” ilan edilmesini teklif ediyorum.
“Zaten Başkent Özelleştiriyordu !”
Doğru duydunuz, Ankara Büyükşehir Belediyesi kamusal görevinden çıkıyor, AKP’nin özelleştirme planlarını bu alanda da başarı ile uyguluyordu.
Kedi videoları ile gelen yeni belediye başkanı kısırlaştırmaya para harcamak yerine bunu müteahhite vermeye karar verdi. 6 bin hayvanlık barınak ihalesine çıktı. Önce 35 milyon TL’ye bir firma aldı. Müteahhite gidecek para az bulunmuş ki iptal edildi. Yeniden ihale ile 45 milyon 850 bin TL’ye başka bir firmaya verildi.
Peki kaça mal oldu? Sıkı durun!
84 milyon TL’ye Ölüm Barınağı
Nerden mi biliyorum? Geçen ayki “Sokak Hayvanları Candır!” yazımdan sonra yazımı ve yazıdaki bilgi ve belgeleri paylaşanlarla belediyeden bazı kişiler bağlantıya geçmiş ve bir sunuş paylaşmış. Orada otoyol kenarında ıssız bir yerde ölüm kampı gibi bir yer düşünün. %99’unun tamamlandığı bu hali ile 83 milyon TL harcandığını öğreniyoruz.
O sayfayı sizinle de paylaşıyorum!
Kısırlaştırma Maliyeti 1 Yılda 16 Katına Nasıl Çıktı?
Belediye baştan kısırlaştırma yapmayıp önce müteahhite toplama kampı ihalesi yaptı dedik ya. Sonra öğrendik ki kliniklerle kısırlaştırma işi için anlaşmışlar. Her özelleşme bir sermaye transferi deriz ya. Şimdi tam da böyle olmuş!
Rakamlar halkın soyulup birilerinin kazandığını anlatıyor;
Belediye 2020’de 7300 hayvanın kısırlaştırması için 750 bin TL bütçe ayırıyor.
2021’de 7 bin 400 hayvanın kısırlaştırılması için 3 milyon 300 bin bütçe ayırıyor.
2022’de 7 bin 500 hayvanın kısırlaştırılması için 5 milyon 500 bin TL bütçe ayrılıyor.
2023’de 7 bin 500 hayvanın kısırlaştırılması için ayrılan bütçe ne?
Sıkı durun, 87 milyon TL.
1 yılda kısırlaştırmaya ayrılan para 16 katına çıkmış! Sermaye transferinin geldiği boyuta bakın!
Yani Ankaralıların parası kısırlaştırma yerine katbekat fazlası müteahhite, yani inşaata gidiyor. Sonra da 2022 bütçesinde ayrılan paranın 16 katı ertesi yıl kısırlaştırma işine gidiyor.
Anlayacağınız sokak canlarına dair kamusal görevlerini özelleştirmenin maliyeti Ankaralılara soygun, canlara ise eziyet olarak dönüyor.
3 milyar ağaç diktik, 80 bin hayvan kısırlaştırdık
İktidarın meşhur “3 milyar ağaç diktik” sözünü hatırladınız mı? Şimdi de belediye 80 bin hayvan kısırlaştırdık diye açıklama yapıyor. Ama bunun belgesini asla paylaşmıyor. Bu kadar kısırlaştırma resmi belgelerde de yok, sokakta da görünmüyor. İnanılmaz bir popülasyon artışı var. Çünkü neden? Belediye kısırlaştırma işinden çıkıp bunu bir rant kapısı haline getirme derdinde. Bunun için kliniklerle anlaşmış ve bu yüzden de maliyeti hızla artarken kalite de işte hızla azalıyor.
İnanılmaz değil mi?
Ama sağlamasını yapalım mı?
2022 Performans Raporu’nda 7 bin 500 hayvan kısırlaştırılacak deniyor. Faaliyet raporunda ise 23 bin 541 hayvan kısırlaştırıldı deniyor. Haliyle bütçe çok artacak değil mi? Bütçe %419 gerçekleşiyor. Yani dört katı! Gerekçe ne? Raporun 31. sayfasında Toplu iş sözleşmesi ve enflasyon farkı diye geçiyor… Yani 3 katından fazla kısırlaştırma yazmıyor. Ama durun. Raporun 147 sayfasında cümle ise “2022 yılında, 6.525 köpek yakalanarak kısırlaştırma işlemi yapılmıştır” deniyor! O zaman fark nerden kaynaklanıyor?
Buram buram görevini yapmayıp bu işten bir sermaye transferi derdi olan bir özelleşme işi görüyoruz.
5 Ocak saat 11’de Ankara Büyükşehir Belediyesi kısırlaştıracak hayvanları toplama ve kısırlaştıktan sonra geri koyma hizmetini bir şirkete verilerek özelleştirecek. Ülkedeki özelleştirmeler gibi olacak ve bu sefer kaybeden daha çok fatura ile halk, daha çok yalanla sokak hayvanları olacak.
O yüzden 5 Ocak gününü “Kısırlaştırmanın Özelleştirilmesine Hayır Günü!” olarak teklif ediyorum ve kamusal görevini özelleştirmeye çalışan ve böylece müteahhite ve şirketlere kaynak aktaran belediyeye hayır demeye davet ediyorum.
Not:
1- Yazıda bahsi geçen faaliyet raporlarına şuradan, performans programlarına ise buradan ulaşabilirsiniz!
2- Bu inanılmaz ihalenin bilgilerini aşağıda bulabilirsiniz: