BURCU KIRATLI/U24 ARAŞTIRMA ANALİSTİ
Şişecam’ın üçüncü çeyrek konsolide net satışları 35,6 milyar TL’lik piyasa beklentisinin hafif üstünde 36,4 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Şirketin bir önceki çeyrekte net satışları 30,07 milyar TL ve geçen yılın aynı çeyreğinde 26 milyar TL seviyesinde gerçekleşmişti. Üçüncü çeyrekte ciro böylece yıllık bazda yüzde 43 artış gösterdi. Kimyasallar ve mimari camlar, bu çeyrekte toplam gelire en fazla katkıyı veren segmentler olmaya devam etti.
Şirketin FAVÖK’ü beklentilerin altında kaldı. FAVÖK bu çeyrekte 6,2 milyar TL’lik beklentinin yüzde yirmi üstünde 7,4 milyar TL oldu. FAVÖK 2023 ikinci çeyrekte 5,24 milyar TL seviyesinde gerçekleşmişti. Şirketin FAVÖK rakamı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 16 yükselmiş oldu.
2023 dokuz aylık dönemde yurt içi ve yurt dışındaki kuruluşlarında 3,9 milyon ton cam üretimi 3,4 milyon ton soda külü ve yaklaşık 2,8 milyon ton endüstriyel hammadde üretimi gerçekleştirildi.
Bu dönem içerisinde toplam 11.858 milyon TL tutarında yatırım harcaması yapıldı.
Eylül ayı sonu itibarıyla konsolide net satışlar, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 43 artarak 94.840 milyon Türk Lirası olarak gerçekleşti. Brüt kâr marjı yüzde 34, brüt kâr ise 32.390 milyon TL seviyesinde oluştu. Üçüncü çeyrek sonu itibarıyla konsolide Ebitda marjı yüzde 25 oranında gerçekleşti. 2023 Yılı Eylül sonu itibarıyla 23.290 Milyon TL seviyesindeki konsolide Ebitda hacmine ulaşıldı.
Şirketin faaliyet raporunda, küresel çapta yüksek seyreden faizlerin ekonomik faaliyetleri yavaşlattığını belirtilirken yılın başından beri kurumların büyüme tahminlerinde aşağı yönlü revizyonlar olduğu ifade edildi. Daha zayıf büyümenin sürekli yüksek enflasyon ve rekor seviyedeki borç düzeyleriyle birlikte birçok gelişmekte olan ekonomilerde zorluk içerdiği; 2023’te küresel ticaretin, salgından önceki yıllardaki hızının üçte birinden daha az büyüyecek olmasının tedarik zincirinde önemli riskler barındırabileceği belirtildi.
Türkiye’de ise diğer sektörlerde de olduğu gibi cam sektörünün de yüksek enflasyon, piyasalardaki dengesizlik ve enerji krizi gibi faktörlerden etkilenme ihtimalinin bulunduğu, Türkiye’de şu an için mevcut üretimin istikrarlı şekilde sürmesi öngörülürken küresel anlamda birçok enerji yoğun sanayide olduğu gibi cam sanayisinde de yenilebilir enerji kaynaklarına verilen önemin her geçen yıl daha da artmasının beklendiği belirtildi.
2023 Ocak-Ağustos döneminde Türkiye’nin cam ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 35; değer bazında yüzde 14 arttı. Türkiye’nin cam ihracatı da aynı dönemde geçen yıl aynı döneme göre miktar bazında yüzde 12 azalırken, değer bazında ise %6’lık bir artış kaydetti.