Küresel piyasaların ana odak noktalarından Çin ekonomik yavaşlaması için ise bu hafta gözler Salı günü açıklanacak verilerde olacak.
Çin ekonomisinin kritik göstergelerinde Temmuz verileri Salı günü açıklanacak. Sanayi üretimi ve perakende satışlarda yıllık bazda sırasıyla yüzde 4,3 ve yüzde 7,6 büyüme beklense de ekonominin aşil topuğu gayrimenkul yatırımlarında yüzde 8,1 ile ciddi bir daralma bekleniyor.
China International Capital ekonomistlerine göre gayrimenkul değer zincirinin tümünde yaşanan sıkıntılar Çin ekonomik büyümesini olumsuz etkilemeye devam edecek. Verilerin beklentiler dahilinde gelmesi teşvik tartışmalarını da alevlendirecek.
Fiyatlarda deflasyonun görülmesi, ihracatta yaşanan düşüş ve gayrimenkul sektöründeki daralmaya dikkat çeken Standard Chartered Çin ekonomisti Ding Shuang “Büyümenin istikrara kavuşturulması için mali alanın tamamen kullanılmasını bekliyoruz” diye konuştu.
Para politikasında ise değişiklik beklenmiyor. Yine salı sabahı açıklanacak 1 yıllık orta vadeli borç verme faizinin yüzde 2,65’te sabit tutulması öngörülüyor.
Yeni hafta satışlarla başladı
Çin ekonomisinin gayrimenkul etkisiyle yavaşlayacağı beklentisi, kritik veriler öncesi Asya Pasifik endekslerinde sert satışların görülmesine yol açtı.
Sabah saatlerinde Hong Kong Hang Seng ve Çin CSI 300 gerilerken neredeyse tüm önemli Asya Pasifik endeksleri ekside.
Amerikan hisse vadelileri ise Cuma günkü kaybın ardından geriliyor. S&P 500 ve Nasdaq 100 vadelileri yüzde 0,3 aşağıda.
Yatırımcıların kötümser Çin tutumu kurlara da yansıyor. Offshore yuan bu yılın en zayıf seviyelerinde seyrediyor. Dolar/yuan 7,27 seviyesine kadar çıktı.
Dolar/yen kuru da kritik 145 seviyesini kısa bir süre aştı. Sabah saatlerinde 144,9 seviyesinde seyreden kurda geçtiğimiz sene Japon otoriteler 145-148 bandında müdahale gerçekleştirmişti.