featured

Bu hafta küresel piyasalarda yoğun veri trafiği takip edilecek

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geçen hafta ABD’de açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), temmuzda aylık bazda yüzde 0,2, yıllık bazda ise yüzde 3,2 artış göstererek beklentilerin altında gerçekleşirken, baz etkisiyle enflasyonun art arda 12 aylık düşüşü son buldu.

Analistler, ülkede enflasyonun beklentilerin altında kalmasıyla Fed gelecek dönemde şahin politikalarını sonlandırabileceğine yönelik fiyatlamaların güç kazandığını belirtti.

ABD ekonomisinin Fed’in faiz artışlarının ardından nasıl reaksiyon göstereceğinin belirsizliğini koruduğunu aktaran analistler, resesyon ve yumuşak iniş senaryolarının yatırımcılar tarafından fiyatlanmaya çalışıldığını bildirdi.

ABD’de gözler Fed tutanaklarına çevrildi

New York Borsasında geçen hafta karışık bir seyir öne çıkarken, bu hafta ülkede çarşamba günü açıklanacak Fed’in toplantı tutanaklarının varlık fiyatları üzerinde etkili olacağı öngörülüyor.

Ülkede hafta içinde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in 10 küçük ve orta ölçekli ABD bankasının kredi notunu düşürmesi yeni bir satış dalgasına yol açarken, kurumdan yapılan açıklamada benzer not indirimlerinin önemli birkaç banka için de yapılabileceği ifade edildi.

Moody’s, ABD’li 10 bankanın notunu bir basamak indirirken, aralarında Bank of New York Mellon, US Bancorp, State Street ve Truist Financial’ın da bulunduğu 6 bankayı olası not indirimleri için incelemeye aldı.

Analistler, Moody’s’in bazı bankaları uyarmasının, Fitch’in geçen hafta ABD’nin kredi notunu düşürmesinin ardından yatırımcılara temkinli olmaları için başka bir neden verdiğini belirterek, ABD’de bankacılık sektörünün sağlığına ilişkin endişelerin de yeniden öne çıktığını söyledi.

14 Ağustos ile başlayan haftanın veri takviminde salı perakende satışlar ile New York Fed sanayi endeksi, çarşamba sanayi üretimi ve kapasite kullanımı, perşembe Philadelphia Fed İmalat Endeksi ile CB öncü göstergeler endeksi verileri takip edilecek

Avrupa’da gözler enflasyon verilerine çevrildi

Avrupa borsalarında da geçen hafta karışık bir seyir öne çıkarken, bölgede doğalgaz tedarikine ilişkin endişelerin yeniden artması risk iştahını olumsuz etkiliyor.

Dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğalgaz ihracatçısı Avustralya’daki bazı LNG tesislerinde çalışanların gelecek hafta greve gitmek için harekete geçmesinin ardından bu tesislerde üretimin aksayacağına yönelik endişeler, arz sıkışıklığı yaşanan gaz piyasalarında tedirginlik yarattı ve Avrupa gaz fiyatlarında keskin yükselişe yol açtı.

Bölgede resesyon ihtimalini güçlenmeye devam etmesine karşın, İngiltere’de açıklanan verilere göre İngiltere’de 2.çeyrek Gayrisafi Yurt İçi Hasıla yıllık yüzde 0,4 , önceki çeyreğe göre ise yüzde 0,5, artarak beklentileri aştı.

İngiliz Maliye Bakanı Jeremy Hunt, büyüme rakamlarına ilişkin değerlendirmesinde, “İngiliz ekonomisi dirençli. Dünya zorlu bir yolda, ancak IMF gelecek yıllarda bizim Fransa, Almanya ve İtalya’dan daha hızlı büyüyeceğimizi söylüyor. Güçlü bir ekonominin temellerini atıyoruz ve enflasyonu düşürdüğümüzde, bunun meyvelerini alacağız.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, İtalyan hükümeti, bir önceki gün bankaların yüksek faiz oranlarından elde ettikleri aşırı karlara yüzde 40 ilave vergi uygulanmasına karar verdiğini duyurmasının ardından ek verginin bankaların toplam varlıklarının yüzde 0,1’ini aşmayacak şekilde alınacağını bildirdi. Söz konusu gelişme İtalya piyasalarında satış baskısını derinleştirdi.

Gelecek hafta salı İngiltere’de işsizlik oranı, çarşamba Avro Bölgesi’nde Gayrisafi Yurt İçi Büyüme (GSYH ) ile sanayi üretimi ve cuma günü Avro Bölgesi’nde enflasyon verileri takip edilecek.

Asya piyasaları Japonya hariç geriledi

Asya’da pay piyasaları Japonya hariç satış ağırlıklı bir seyir izlerken, Çin ekonomisine yönelik endişeler artmaya devam ediyor.

Hafta içinde açıklanan verilere göre, Çin’de temmuz ayında Üretici Fiyat Endeksi yüzde 0,3, TÜFE yüzde 4,4 azaldı. Açıklanan veriler hem ÜFE hem de TÜFE’nin 2020’den bu yana ilk kez aynı anda gerilerken, Çin’deki deflasyon endişelerinin etkiledi.

Öte yandan Çin Gümrükler Genel İdaresi verilerine göre, temmuzda, geçen yılın aynı dönemine kıyasla ihracat yüzde 14,5 azalarak 281,7 milyar dolara, ithalat ise yüzde 12,4 düşüşle 201,1 milyar dolara geriledi.

14 Ağustos ile başlayan haftanın veri takviminde salı Japonya’da GSYH ile Çin’de sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı, perşembe Japonya’da dış ticaret dengesi ve cuma günü Japonya’da enflasyon verileri takip edilecek.

Haber Kaynağı www.bloomberght.com

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
0
kurnaz
Kurnaz
Bu hafta küresel piyasalarda yoğun veri trafiği takip edilecek

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Ulusal24 Haber Merkezi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!