TBMM’ye sunulan bir kanun teklifi ile memur maaş katsayısına bağlı olarak artan kıdem tazminatı tavanı 23.489,82 liraya yükseltilecek.
HaberTürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre, teklifte, seyyanen zam adı altında yapılan ilave ödemeler, diğer mevzuatlarla belirlenen mali haklar hesaplamasına dahil edilmeyecek. Bu da memurların emekli ikramiyesi veya işçilerin kıdem tazminatı tavanı hesaplamasında dikkate alınmayacağı anlamına geliyor.
Kanun teklifine göre, kıdem tazminatı tavanı sadece memur maaş katsayısındaki artışa bağlı olarak belirlenecek. Memur maaş katsayısı yüzde 17.55 oranında artış gösterdi. Bu nedenle ocak-haziran döneminde 19.982,83 TL olarak uygulanan kıdem tazminatı tavanı 23.489,82 TL olacak.
Kıdem tazminatı tavanının artması, brüt ücreti 20.000 liranın üzerinde olan ve bu yılın temmuz-aralık döneminde kıdem tazminatı almaya hak kazanan çalışanları etkileyecek.
Örneğin, brüt ücreti 25.000 lira olan ve son işyerinde 10 yıl çalışmış bir işçi haziran ayında işten ayrılmış olsaydı 199.828 TL kıdem tazminatı alabilecekti. Ancak aynı işçi ağustos ayında işten ayrıldığında 234.898 TL kıdem tazminatı alabilecek.
Asgari ücretle çalışanların kıdem tazminatı da asgari ücrete bağlı olarak artacak. Asgari ücretli bir işçi, haziran ayında 10.008 TL olan bir yıllık hizmet karşılığı kıdem tazminatı alabilirken, temmuz ayında bu miktar 13.414,50 TL’ye çıktı.
Kıdem tazminatı son ücret üzerinden hesaplanmaktadır. İşçiler önce çalışır ve sonra ücretlerini alır. Yeni asgari ücret üzerinden ilk maaş ödemesi 31 Temmuz’da yapılacak. Bu nedenle asgari ücretle çalışanların yeni asgari ücret üzerinden kıdem tazminatı alabilmesi için 31 Temmuz’a kadar çalışmaları gerekiyor.
Brüt ücreti 20.000 liranın üzerinde olanlar ise 1 Temmuz’dan sonra işten ayrıldıklarında kıdem tazminatını yeni tavan üzerinden alabilecekler.