featured

TÜİK, hükümetin 1 ay tamamen bedava, 11 ay 25 m3 bedava doğalgaz uygulamasını enflasyon hesaplamasında dikkate alacağını açıkladı – Ekonomi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala





Mayıs ayı itibarıyla yürürlüğe giren bir karar, doğalgazın bir ay boyunca ücretsiz sunulması ve bir yıl süresince indirimli olarak sağlanmasıyla birlikte enflasyon hesaplamasında değişikliklere neden oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayı Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) hesaplamasında doğalgaz için “sıfır fiyat” yönteminin uygulanacağını duyurdu.

2023 Haziran ve 2024 Mayıs arasında gerçekleştirilecek TÜFE hesaplamalarında ise, 25 metreküp doğalgaz tüketimine kadar olan indirimler dikkate alınacak.

Yeni hesaplama yöntemine göre, 25 metreküp üzerindeki doğalgaz tüketimi için ödenen fiyatlar ise enflasyon hesaplamalarında etkili olacak.

TÜİK, bu değişikliğin mayıs ayı enflasyonunu güçlü bir şekilde aşağı çekeceğini belirtti. Ancak doğalgaz tüketiminin yıl sonuna doğru artmasıyla birlikte enflasyonun yeniden yükselme eğilimi gösterebileceğine dikkat çekti.

Bu karar, enerji maliyetlerinin enflasyon üzerindeki etkisini azaltmayı hedeflemektedir. Ancak doğalgaz tüketimi ve fiyatlarında yaşanacak değişiklikler, ilerleyen dönemlerde enflasyonun seyrini etkileyecek unsurlar arasında yer almaktadır.


Haber Kaynağı www.aykiri.com.tr

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
0
kurnaz
Kurnaz
TÜİK, hükümetin 1 ay tamamen bedava, 11 ay 25 m3 bedava doğalgaz uygulamasını enflasyon hesaplamasında dikkate alacağını açıkladı – Ekonomi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Ulusal24 Haber Merkezi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!