İş Bankası girişimi olan Pazarama’nın Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Bülent Kutacun, e-ticaretin önümüzdeki dönemde müşteri deneyimi ve güven üzerinde döneceğini söyledi. U24 televizyonunda Sefer Yüksel’in hazırlayıp sunduğu Finansal Teknoloji programına konuk olan Kutacun, Pazarama’nın 1.5 yıllık yeni bir marka olduğunu ifade etti. Geçen yıla göre hacmin yaklaşık 6 kat arttığını ve 869 milyon TL’ye ulaştığını söyleyen Kutacun, kullanıcı tarafında ise 1.5 yılda 3.4 milyon kullanıcıya ulaştıklarını belirtti. Kutacun, bu rakamın geçen yılın ilk çeyreğinde 1.5 milyon seviyesinde olduğunu vurguladı. Satılan ürün sayısının bir Pazar yeri için değerli olduğunu ve bugün 11 milyon civarında ürüne ulaştıklarını kaydeden Kutacun, “Yıl sonunda 20 milyon ürün olacak. Şu an 9 bin civarında satıcımız var. Yıl Sonunda 30 bin satıcıya ulaşmayı hedefliyoruz. Yılsonu hacim hedefimiz ise 7.4 milyar TL. Gelecek yıl ile birlikte bu alandaki ana oyunculardan biri olmayı hedefliyoruz. Orta vadede hedefimiz e-ticaretin ilk 3 oyuncusundan biri olmak” dedi.
‘Pazarama cüzdanı önümüzdeki ay hayata geçireceğiz’
Kargo tarafının e-ticaretin yadsınamaz gerçeği olduğunu vurgulayan Kutacun, Pazarama Kargo markası ile kendi lojistik işlerini yapacaklarını belirtti. Yılın üçüncü çeyreğinde İstanbul Kartal’da Ar-Ge ve teknoloji merkezini açacaklarını ifade eden Kutacun, “Pazarama olarak sadece bir pazaryeri değiliz” dedi. Canlı yayın ile satış, video ile satış gibi çalışmaları olacağını Kaydeden Kutacun, “Burada bir işbirliği yapma ihtimalimiz çok yüksek. Aynı zamanda eşya piyangosu gibi işleri yakın zamanda devreye alacağız. Finansal tarafta çok önem verdiğimiz Pazarama cüzdan uygulamasını önümüzdeki ay hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bunun arkasını diğer finansal ürünlerle zenginleştirmeyi düşünüyoruz” diye konuştu.
‘E-ticaret önümüzdeki dönemde müşteri deneyimi ve güven üzerinde dönecek’
E-ticarette önümüzdeki dönemde öne çıkacak trendlere de değinen Kutacun, e-ticaretin önümüzdeki dönemde müşteri deneyimi ve güven üzerinde döneceğini söyledi. Önümüzdeki dönemde kişiye özel fırsatların ve fiyatların olduğu yapay zeka destekli teknolojilerin öne çıkacağını vurgulayan Kutacun, “Bu da büyük verinin de etkisiyle tarama geçmişinden, geçmiş siparişlerden beslenen bir yapı doğuracak. Bunun dışında ürünü bulduktan sonra, ürünün size uygun olması ile ilgili teknolojiler gelişecek. Bu bir kıyafetse bedeninize, evinize aldığınız bir ürün ise evde nasıl göründüğüne dair teknolojinin ön plana çıkacağını düşünüyoruz. Artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, yapay zeka destekli araçlar hayatımızda olacak” diye konuştu.
E-ticarette öne çıkmasını bekledikleri bir diğer alanın ise e-ticaretin yadsınamaz gerçeği olan ödeme yöntemleri olduğunu vurgulayan Kutacun şöyle devam etti: “Bankacılığa dokunmamış kitlenin geleceğini ve burada farklı ödeme yöntemlerinin çıkacağını düşünüyoruz. Şimdi al sonra öde ya da anında alışveriş kredisi gibi farklı çözümlerin yakın tarihte aynı kredi kartları gibi hayatımızda daha olacağını düşünüyoruz” dedi.
‘Satıcılar gün geçtikçe dijitalleşiyor’
E-ticaretin perakendenin ana büyüme kanallarından bir olduğunu ifade eden Kutacun, e-ticaretin perakende içindeki payının geçen yıl yüzde 18.6’ya yükseldiğini belirtti. Kutacun, e-ticaretteki büyümenin bu şekilde devam etmesi halinde gelişmiş ülkelerde olan yüzde 25’lik payı yakalayacağını kaydetti. Bu alanda yeni nesil kullanıcı alışkanlıklarının son derece değerli olduğunun altını çizen Kutacun, “Artık bu dünyaya doğmuş bir kitle var. Doğal olarak e-ticaretin kapsadığı nüfus artıyor. Diğer önemli etken ise satıcılar. Satıcılar gün geçtikçe dijitalleşiyorlar. KOBİ’lerin bu alanda gün geçtikçe daha fazla yer alıyor olması ülke ekonomisi açısından son derece değerli” diye konuştu.