Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü ormanında yapılan ağaç kesimine karşı paylaşımlarını gerekçe göstererek enerji ve iklim uzmanı Önder Algedik hakkında suç duyurusunda bulundu. Yavaş tarafından yapılan suç duyurusunda sansür yasasının dayanak gösterilmesi dikkat çekti. Algedik, savcılığa yaptığı savunmada, “Daha önce ODTÜ kampüsünde gerçekleşen ve çok sayıda ağacın kesilmesiyle gündeme gelen olaylar sonrasında bu çalışmaya dikkat çekmenin olgusal temeli olduğu çok açıktır. Yapmış olduğum paylaşımlardaki olguların doğruluğu belediye yönetimi tarafından kabul edilmiş olduğundan halkı yanıltıcı bilgi olarak kabul edilmesi mümkün değildir” dedi.
Mansur Yavaş, Önder Algedik’ten “sosyal medyada dezenformasyon faaliyetleri yürüttüğü” suçlamasıyla şikayetçi oldu. Algedik, ağaç kesimi ile orman yolunun genişletilmesi ve asfalt dökülmesine dair videolar paylaşmış ve değerlendirmelerde bulunmuştu. Yavaş tarafından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan suç duyurusunda, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçu dayanak gösterilerek “Açıklanan ve re’sen gözetilecek nedenlerle soruşturma yapılarak şüpheli hakkında 5237 sayılı kanunun 217/A maddesi uyarınca iddianame düzenlemesini ve cezalandırılmasını vekaleten talep ederiz” denildi.
“İfadelerim kamusal yararı amaçlıyor”
Suç duyurusunun ardından Algedik tarafından savcılığa yapılan savunmada, 2009 yılından bu yana iklim değişikliği ve enerji alanda çalıştığını ifade ederek, şunları kaydetti:
“Çalışma konum iklim değişikliği olduğu için ve de bir Ankaralı olarak fosil yakıt tüketimini artıran asfalt ve beton belediyeciliği konusunda kamuoyunu bilgilendirmekteyim. Bu konuda yanlış gördüğüm politikalara itiraz ettiğim de bilinir. Sayın Mansur Yavaş ve Ankara Büyükşehir Belediyesine de iklim değişikliği konusunda itirazlarım ve önerilerimi daha önce birçok defa sunmuş bulunmaktayım. Sayın Yavaş, seçimlerde ‘Asfalt beton belediyeciliği yapmayacağım’ taahhüdü ile aday olmuş, bilimsel gerçeklerle ortaya koymuş olduğum bu talebi söylemlerinde kullanmıştır. Ayrıca Büyükşehir Belediyesinin strateji planlarında da bu konunun yer almasını sağladım. ODTÜ ormanını parçalayacak ve Ankara’yı iklim değişikliği açısında yaşanılmaz kılacak yol projesine dair Ankaralıların 1731 dilekçe ile başvurusunda da ismim belediye kayıtlarında yer almakta olup belediye bu konuda cevabını 1.12.2022 tarihli yazısı ile tarafıma resmi yollardan iletmiştir. Dolayısıyla tweetlerimde kullandığım ifadeler, dilekçede belirtildiğinin aksine kamu barışını bozmak amacını taşımamakta, aksine kamusal yararı gözeten bir tartışma kapsamında, bilimsel ve siyasi ifade özgürlüğümün kullanılması niteliğindedir. Kamuyu ilgilendiren, siyasi konularda ifade özgürlüğünün korumasının kapsamı AYM ve AİHM kararlarına göre çok daha geniş olduğundan paylaşımlarımın hukuka uygun olduğu kabul edilmelidir.”
“Önce inkar edildi, sonra duyuruyla çürütüldü”
Savunmada, “Dilekçede de örnek verilen Büyükşehir Belediyesine ait açıklamada, Belediyenin üniversite arazisi içinde bir çalışması olmadığı iddia edilmiştir. Buna karşın dilekçenin hemen devamında alıntılanan açıklamada, Hacettepe Üniversitesi talebiyle Büyükşehir tarafından asfalt serimi yapılmakta olduğu duyurulmuş olup ‘asfalt kırığı serimi’ çalışmasının yapıldığı açıkça ifade edilmiştir. Belediye tarafından varlığı inkar edilen çalışma, daha sonra kamuoyuna duyurulmuş olup belediyenin iddiasının çürütüldüğü görülmektedir. Şikayet dilekçesinde bu çelişki açıklanmamıştır. Paylaşımlarımda AnıtParkForum isimli hesabın görüntülere dayalı açıklamalarını esas aldığım şikayet konusu tweetlerim incelendiğinde görülebilecektir. Bu görüntülerde Ankara Büyükşehir Belediyesinin iş makinalarının Hacettepe Üniversitesi kampüsü içinde çalışma yaptığı açıklıkla görülebilmektedir. Nitekim, Belediyenin açıklamaları da söz konusu tarihte kampüste çalışma yapıldığını doğrulamaktadır. Daha önce ODTÜ kampüsünde gerçekleşen ve çok sayıda ağacın kesilmesiyle gündeme gelen olaylar sonrasında bu çalışmaya dikkat çekmenin olgusal temeli olduğu çok açıktır. Yapmış olduğum paylaşımlardaki olguların doğruluğu belediye yönetimi tarafından kabul edilmiş olduğundan halkı yanıltıcı bilgi olarak kabul edilmesi mümkün değildir” denildi.
“Eleştirilerimin olması en doğal hakkım”
Hacettepe Üniversitesi ormanında mevcut toprak yolun genişletilmesi, ağaç kesimi ve asfalt dökülmesinin iklim felaketini şiddetlendirdiği ifade edilen savunmada, “Bir Ankaralı olarak bu tür olaylar devletin olduğu gibi Anayasa madde 56’da düzenlenen sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı gereği yurttaşın da konusu olup konuya dair yorum yapmak ve talepte bulunmak, ifade özgürlüğü hakkım kapsamında korunmaktadır. Bu konuda siyaseten verilen sözün yerine getirilmemesine dair eleştirilerim olacağı gibi kanunların dikkate alınmamasına dair eleştirilerimin de olması en doğal hakkımdır. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin resmi bilgileri paylaşmasını istemek ve beklemenin de en doğal vatandaşlık hakkım olduğunu düşünüyorum. Paylaşımlarımda bahsi geçen asfalt çalışmalarının yapılmış olduğunun belediye yönetimi tarafından yapılan resmi açıklamada kabul edilmiş olması, paylaşımlarımın kamu yararını gözetmesi, uzmanı olduğum alanda sunmuş olduğum bilimsel görüşlerime ve teknolojik gelişmelere dayanması, kamu barışını bozmaya elverişli olmaması ve paylaşımlarım neticesinde halk arasında korku, endişe veya panik yaşanması amacımın bulunmadığının açık olması karşısında hakkımda kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmesini talep ederim” denildi.