featured

14 Mart Adıge Dili ve Edebiyatı Günü

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Abone ol 14 Mart, ilk Çerkesçe kitap olan Çerkesçe Sözlük’ün 14 Mart 1853’te yazılması nedeniyle Adıge Dili ve Edebiyatı Günü olarak kutlanıyor.

Bugün Adıge Dili ve Edebiyatı Günü.

İlk Çerkesçe kitap olan Çerkesçe Sözlük’ün Bersey Wumar tarafından 14 Mart 1853’te yazılması nedeniyle 2000 yılından beri Adıge Cumhuriyeti’nde dil günü olarak kutlanan 14 Mart, 2003 yılında Dünya Çerkes Birliği’nin kararıyla “14 Mart Çerkes Dili ve Edebiyatı Günü” olarak kabul edildi.

Asimilasyon politikaları sonucunda Çerkesce diasporada unutturulmaya çalışılmış, aileler üzerinde baskı oluşturularak Adıgece’nin ve diğer Kafkas dillerinin yeni kuşaklara aktarılması engellenmeye çalışılmıştır. 

Gün geçtikçe üniterleşme yolunda ilerleyen Rusya Federasyonu’nda 3 Ağustos 2018 tarihinde devlet başkanı tarafından onaylanan “Rusya Federasyonu’nda Eğitim Üzerine Federal Yasa’da Değişiklik Yasası” ile Anavatanda yaşayan otokton halkların dillerinin eğitimi önemli ölçüde ellerinden alınmış, cumhuriyetlere adını veren halkların anadilleri eğitim sisteminde tamamen “seçmeli” hale getirilmiştir.

Haber Kaynağı www.muhalif.com.tr

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
0
kurnaz
Kurnaz
14 Mart Adıge Dili ve Edebiyatı Günü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Ulusal24 Haber Merkezi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!