Seçime aylar kala hem hangi seçim kanununun uygulanacağı hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adaylığına ilişkin tartışmalar sonuçlanmış değil.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önlerinde beş ay kaldığı sözleri, Mayıs ayında erken seçim ihtimalini artırdı. İktidarın, kendileri için avantaj sağlaması amacıyla çıkardığı 6 Nisan 2022 tarihli seçim kanunu ile seçime gitmek istediği biliniyor.
Anayasanın 67. maddesi son fıkrasına göre, “Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz.”
Bu maddeye göre, seçim kanunları ancak yürürlüğe girmesinden itibaren bir yıl sonra uygulanabildiği için, 7393 sayılı 6 Nisan 2022 tarihli kanun da ancak 6 Nisan 2023 tarihinden sonra geçerli olacak.
Bu bilinmesine rağmen, Nisan ya da Mayıs’ta yapılacak bir erken seçim için Şubat ya da Mart ayında karar alınacak olması, soruna neden olabilecek bir sonuç ortaya çıkarıyor.
Nisan ya da Mayıs seçimi için karar, 6 Nisan’dan önce alınacağı için, bu durumda yeni seçim kanunun uygulanıp uygulanmayacağının tartışmalı olduğu belirtiliyor.
CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu üyesi Prof İbrahim Kaboğlu, Muhalif’e, “7393, 6 Nisan sonrası yapılacak seçimlerde uygulanır. 6 Nisan öncesi seçimlerin yenileme kararının verilmesi durumunda, bu karar tarihi, 7393’ün yürürlüğe girişinden itibaren bir yıl dolmadan alınması nedeniyle, bu durumda da 7393’ün uygulanamayacağına dair görüşler nedeniyle konu tartışmalıdır.” dedi.
Prof Kaboğlu, 6 Nisan öncesinde alınacak seçim kararı sonucunda, mevcut seçim kanununun mu, yoksa 7393 sayılı seçim kanununun uygulanacağı konusundaki kararı Yüksek Seçim Kurulu’nun vereceğini belirtti…
Köşe yazısının tamamını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.