Kızıl Elma’nın anlamı nedir? Tarihimizde sıkça karşımıza çıkan bu terimin anlamı ‘’Türklerde ulaşılması istenen en büyük başarı ve hedef olarak ifade edilmiştir. Rivayet edilir ki; Kanuni Sultan Süleyman belirli zamanlarda yeniçerileri ziyaret eder onlarla hasbihal ettikten sonra ‘’Kızıl Elma’da görüşürüz.’’ diyerek yanlarından ayrılırdı. Oğuz Türklerinden itibaren gelen bu ideali Osmanlı’da yaşatmıştır. Son yıllarda popülaritesini artıran Kızıl Elma terimi Bayraktar Kardeşlerin kısaltılmışı olan BAYKAR Makina tarafından da kullanılmakta. Kurucusu rahmetli Özdemir Bayraktar’ın başlattığı, evlatları Haluk, Selçuk ve Ahmet Bayraktar’ın ‘’Köklerden Göklere’’ sloganıyla ‘’Türkiye’nin ilk Milli S/İHA’larını geliştiren teknoloji şirketi’’ haline getirdiği kurum şu an için büyük bir üretim yoğunluğu içinde. Bu üretimlerden biri de Türkiye’nin merakla göklerde süzülmesini beklediği insansız savaş uçağı; KIZIL ELMA
Islık çalan oku bilirsiniz değil mi? Milattan Önce (MÖ) 209-174 yılları arasında hüküm süren Büyük Hun İmparatorluğu’nun Türk hükümdarı Mete Han tarafından icat edilen bir savaş aleti olan Islıklı ok (Çavuş oku) hem öldürme hem de hedef bildiriminde kullanılmıştır. Metehan bu oku hangi hedefe atıyorsa askerleri özellikle o hedefe yönelerek etkisiz hale getiriyordu. Bu özel ses çıkaran ok muazzam bir işlev görmekteydi. Öyle ki bir savaşta binlerce okun ses çıkarmasıyla Çin askerleri ve atları ürkmüş savaşta psikolojik olarak demoralize olmuşlardır. Islıklı ok icadının üzerinden yüzyıllar geçti. Teknoloji gelişti ve birçok askeri icat ortaya çıktı. Bu icatlardan biri de Silahlı İnsansız Hava Araçlarıdır. Takvimler 22 Ağustos 1849’u gösterdiğinde Avusturya İmparatorluğu 200 silahlı pilotsuz uçan balonu Venediklilerin üzerine göndermiş birçoğu başarılı olmuş ancak rüzgârın azizliği neticesinde az sayıda balonlar yön değiştirerek Avusturyalı askerilerin üzerinde patlamıştır. Böylelikle ilk silahlı insansız hava aracı insanoğlu tarafından kullanılmış oldu. Sonrasıyla 1940 yıllarından itibaren başlayan silahlı insansız hava araçlarının gelişimi sonucu 1970 yıllarından itibaren savaş meydanlarında kullanılmaya başlanmıştır. Amerika; insansız hava araçlarını Vietnam savaşında kısmi olarak kullanmış ayrıca İsrail’de 1982 yılında ki Suriye ile arasında ki savaşında bu teknolojiden istifade etmiştir. Bu savaşta İsrail ilk başta yem olarak insansız hava araçlarını göndermiş hava savunma sistemi aktive edilince İsrailliler hava savunma füzelerini tespit ederek jetleriyle etkisiz hale getirmiştir. Sonrasın da Suriye’nin 86 uçağı ilk defa bir savaşta kullanılan İsrailli F-16’lar tarafından düşürülmüştür.
Zamanla insansız hava araçları askeri amaç haricinde kullanılmaya ve yaygınlaşmaya başladı. Aynı güneş gözlüklerinin ilk olarak havacı askerlerin gözlerini korumak amacıyla icat edilip sonrasında hayatımızın bir parçası haline gelmesi gibi insansız hava araçları çoluk çocuğun elinde oyuncak oldu desek abartmayız. Dünün uçurtma uçuran çocuklarının yerini dron uçuran çocuklar aldı. Dronların ticari amaçla da kullanıldığını es geçmeyelim. Türkiye’de ünlü bir yemek sipariş firması geçen ağustos ayında ilk defa bir yemek siparişini dronla teslim etti. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından haziran ayında açıklanan verilere göre Türkiye’de kayıtlı 50 Bin civarında dron var. Ancak üretim konusunda ise kendini Dünya çapında ispatlayabilmiş tek üreticimiz var; Bayraktar Kardeşler (BAYKAR)
Köşe yazısının tamamını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.