İş Dünyası
12.12.2022 – 13:05, Güncelleme:
12.12.2022 – 13:05 1182 kez okundu.
Faturalar Artik Para Gibi Kullaniliyor
Faturalar Artik Para Gibi Kullaniliyor
Türkiye merkezli ve Boğaziçi Üniversitesi teknopark alanında faaliyette bulunan fintek kuruluşu E2B Finansal Teknolojiler, geliştirdiği elektronik sistem ile şirketlerin faturalı alacaklarını teminat göstererek, ticari borçlarını anında ödemelerine imkan sağlıyor.
Dünyada ilk olan bu ödeme sistemi, yatırımcılardan büyük ilgi görürken, uygulamaya ilk entegre olan sigorta şirketi, sektörde imza attığı işlerle farklılaşan AREX Sigorta oldu. E2B Finansal Teknolojiler Genel Müdürü Sevcan Engin Yanık, ‘Fintek şirketi olarak dünyadaki finansal enstrümanlara alternatif yeni bir ürün sunuyoruz. Artık faturaları ödemelerde para gibi kullanılabilir hale getirdik. Çek gibi, ama daha güvenli bir ödeme sistemi geliştirdik. Üstelik sigorta entegrasyonu ile alacaklıların Devlet Destekli Ticari Alacak Sigorta Sisteminden anında yararlanmasını sağladık. Büyük ilgi görüyoruz. Hedefimiz, 2023 yılında ülkemizdeki elektronik fatura kullanan KOBİ ve büyük şirketlerin en az yüzde %10’ununu sisteme dahil etmek. Ayrıca yurtdışı görüşmelerimize de başladık.’ dedi.
AREX Sigorta Genel Müdürü Sertem Demir; ‘’Sektöre yeni ürünler kazandırmaya çalışıyoruz, bu kapsamda E2B tarafından geliştirilen FaturamPara sistemine Devlet Destekli Ticari Alacak sigortası ile entegre olarak ödeme sistemlerini ve sigortacılığı birleştirmiş oluyoruz. Bu proje ile, faturalara konu alacakların temliki yoluyla faturaların aynı zamanda birer ödeme aracı olarak kullanılmasına imkan sağlamış, bu sayede de işletmelerin finansal yapılarına katkı sağlamış olacağız.
AREX Sigorta olarak, en önemli kanallarımızdan biri olan finansal sigortalar alanında sektöre yeni ürünler kazandırmak için çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz.’’ dedi.
12 Aralık 2022, İstanbul
Gelir İdaresi Başkanlığı verilerine göre Türkiye’de e-fatura kullanan işletme sayısı 2022 Aralık başında 770 binin üzerine çıkarken 2021 yılında her gün ortalama 1 milyon 500 bin e-fatura düzenlendi. Dijital dönüşüm çerçevesinde her geçen gün bu sayılar artarken, elektronik faturaların kullanımı yeni bir boyut kazanıyor. Türkiye merkezli fintek kuruluşu E2B Finansal Teknolojiler, geliştirdiği teknoloji ile elektronik faturaların para gibi kullanılması imkanını sunuyor. Dünyada ilk kez uygulanan ve İstanbul’da Boğaziçi Üniversitesi Teknopark alanında geliştirilen FaturamPara Elektronik Temlik Sistemi, şirketlerin finansman ihtiyaçlarına alternatif bir çözüm de sunuyor. Sistem faturalı bir alacağın bölünerek birden fazla firmaya temliğini sağlarken, aynı faturanın kısmi olarak finansman temininde teminat olarak kullanılmasını mümkün kılıyor. Böylece ilk defa hem ödeme hem de finansman amacıyla yapılan temlikler tek bir platformdan yapılıyor.
Acil nakit ihtiyacını ortadan kaldırıyor
Sistem hakkında bilgi veren E2B Finansal Teknolojiler Genel Müdürü Sevcan Engin Yanık şöyle konuştu: ‘Covid-19 pandemisi sonrasında tedarik zincirlerinin yeniden alternatif kanallar araması ve bölgesel konumu Türkiye için büyük fırsatlar barındırıyor. Bunun için nakit yönetimi ve işletme sermayesi ihtiyacını çözecek modeller hayati öneme sahip. Bununla birlikte, işletmeler dünyada yaşanan ekonomik dalgalanmalardan dolayı burada sınırlı çözümlerle karşı karşıya ve şirketlerin finansmana erişimi gittikçe zorlaşıyor. Birçoğunun operasyonlar için gerekli acil likidite ihtiyacına cevap veremediğini görüyoruz. Elektronik faturaların temlik edilmesi bu acil nakit ihtiyacına da çözümü AREX Sigorta üretiyor. Çünkü bundan böyle elektronik faturalarınızı ödemelerde para gibi kullanabileceksiniz. Böylece bilançoda kayıtlı ticari alacakları âtıl bir varlık olmaktan çıkarıyoruz.
İlk imza AREX Sigorta ile atıldı
FaturamPara Elektronik Temlik sisteminde yer alan ilk sigorta şirketi olan AREX Sigorta A.Ş.’nin Genel Müdürü Sertem Demir; ‘FaturamPara Temlik sistemi ile sigortacılık ve finans sektörü için yeni bir ürün sunmuş oluyoruz. E2B ile yapmış olduğumuz iş birliği sayesinde; E2B faturaların bir nevi nakit özelliği kazanmasını sağlarken, bizde bu faturaların ödenmeme ihtimaline karşılık teminat sağlayarak destek oluyoruz.’ dedi.
E2B Finansal Teknolojiler Genel Müdürü Sevcan Engin Yanık, AREX Sigorta’nın atılan imza ile ticari alacakların işletme sermayesi olarak kullanılmasında ve fatura bazlı Devlet Destekli Ticari Alacak sigorta hizmetinin devreye alınmasında büyük bir değişimin öncülüğünü yaptığını belirterek teşekkür etti. Sevcan Engin Yanık ‘’Bir fintek şirketi olarak dünyadaki ödeme ve finans enstrümanlarına alternatif yeni ürün sunuyoruz. Artık ödemelerde elektronik faturaların para gibi kullanılmasını sağlıyoruz. Çekten daha güvenli bir ödeme aracı geliştirdik. Kare kodlu çekin erişemediği, alacaklının ve ciro silsilesinin takibini, ayrıca ödeme vadesinin ve ödemeye esas tutarın doğrulamasını mümkün hale getirdik. Büyük ilgi görüyoruz. Hedefimiz, 2023 yılında ülkemizdeki elektronik fatura kullanan KOBİ ve büyük şirketlerin en az yüzde %10’ununu sisteme dahil etmek. FaturamPara Elektronik Temlik Sistemi elektronik faturaya dayalı olduğu için elektronik fatura kullanan tüm ülkelerde kullanılabilecektir. Yurtdışı görüşmelerimize de başladık’ dedi.
Sistem ne sağlıyor?
● Faturalı borçların faturalı alacaklarla ödenmesine imkân sağlıyor,
● İlk defa alıcı ve satıcı onayıyla faturaların ödeme vadesi kayıt altına alınıyor,
● Faturalı alacakları dolaşıma sokarak nakitsiz ticari hayatı destekliyor,
● Faturalı alacakların çek kullanmadan çek gibi tedavülünü sağlıyor.
● Faturalı alacakların ticaret zincirinde sınırsız temliğine imkan veriyor.
● Faturalı alacağın bölünerek birden fazla firmaya temliğini sağlıyor.
● Şirketlerin muhasebe ve ERP sistemleri ile entegre çalışıyor,
● Faturalı alacakların devirlerine ilişkin ödeme emirleri otomatik olarak oluşturuluyor,
● Ticari alacak sigorta sistemine tek tuşla başvuru yapılmasına imkân veriyor,
● Hem ödeme hem de finansman amacıyla yapılan temlik işlemlerini elektronik ortamda tek bir çatıda topluyor,
● Elektronik faturanın ödeme, sigorta ve finansman kanallarında tamamen elektronik olarak kullanılmasını sağlıyor.