Cumhuriyet’te yer alan habere göre, güncel para politikaları, istikrarlı büyüme modelleri, kalıcı istihdam önermeleri gibi pek çok başlıkta çalışmalar hazırlayacak 70 kişilik grup, CHP’nin uzun süredir hazırladığı rapor ve projelerde görüş aldığı akademisyenlerden oluşuyor. Kurulda bulunan isimlerden bazılarının bugün yapacağı sunumlarla kendini tanıtacağını aktaran parti kaynakları, bu kurulun bir CHP danışman kurulundan çok “siyaset üstü bir kurul olduğunu” vurguluyor.
“6’lı masayla uyumlu”
CHP kaynakları kuruldaki isimler için, “Hepsi uzun zamandır çalıştığımız, görüşlerini aldığımız isimler. Şimdi daha kurumsal bir başlık altında toplanmış oldular. Bu isimler günü geldiğinde bu ülkede en etkin yerlerde olacaklar” bilgisini paylaşıyor. CHP’nin bugün yapacağı açıklamanın da 6’lı masayla uyumlu bir vizyon belgesi olacağını söyleyen kaynaklar, “Açıklama İkinci Yüzyıla Çağrı Beyanname’mizin biraz daha somut hali olacak. Seçim öncesi beyannamemiz gibi olacak. Ancak bunu yaparken 6’lı masaya aykırı bir durum da olmayacak” değerlendirmesini yaptı.
CHP’NİN YENİ DANIŞMAN KADROSU
Jeremy Rifkin: ABD’li yazar, ekonomi ve toplum kuramcısı, aktivist, danışman. 1995’ten bu yana Wharton School’da ders veren Rifkin, Üçüncü Endüstriyel Devrim konseptinin fikir babası olarak kabul ediliyor. Bilimsel-teknolojik değişimlerin toplum ve çevre üzerindeki etkileri hakkında 20’den fazla kitap yazdı. Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ekibinden olan Rifkin, 2004’te yayımlanan “Avrupa Rüyası” adlı çalışmasında Avrupa Birliği’nin ortaya çıkışı ve evrimi üzerine yoğunlaşıyor.
Prof. Dr. Daron Acemoğlu: 1993’ten bu yana ABD’deki MIT’de ders veren Acemoğlu, dünyada en çok alıntı yapılan beş iktisatçıdan biri. Acemoğlu’nun çalışma alanları arasında siyasal iktisat, ekonomik kalkınma, büyüme, teknolojik değişimler, gelir eşitsizliği ve çalışma ekonomisi bulunuyor. Acemoğlu’nun Global Economy Prize 2019’un da olduğu birçok ödülü bulunuyor.
Prof. Dr. Hakan Kara: Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi ve eski TCMB Başekonomisti Hakan Kara, TCMB’nin 2003-2019 arasında uyguladığı para politikalarının araştırılmasında, oluşturulmasında ve uygulanmasında öncü bir rol üstlendi. Kara’nın çalışma başlıkları arasında makroekonomi, Merkez Bankası teorisi ve politikaları ile Türkiye ekonomisi bulunuyor.
Prof. Dr. Refet Gürkaynak: Bilkent Üniversitesi’nde ders veren Prof. Refet S. Gürkaynak, makroekonomi, para piyasaları ve mali piyasalar konularındaki çalışmaları ile biliniyor. Gürkaynak, bir dönem ABD merkez bankası FED’de de çalıştı.
Prof. Dr. Ufuk Akçiğit: Ekonomik büyüme, verimlilik, rekabet, inovasyon ve girişimcilik alanlarındaki akademik çalışmalarıyla bilinen Akçiğit, Almanya’nın prestijli kurumlarından The Kiel Institute tarafından Global Economy Prize 2022 ödülüne layık görüldü. Akçiğit, Chicago Merkez Bankası, Danimarka Yüksek Eğitim ve Bilim Bakanlığı, Dünya Bankası, IMF ve OECD’ye proje danışmanlığı yapıyor.
Hacer Foggo: Açık Alan Derneği ve Derin Yoksulluk Ağı’nın (DYA) kurucuları arasında yer alan Foggo, İnsan Hakları Derneği, Çağdaş Gazeteciler Derneği gibi derneklerde uzun süre aktif olarak çalıştı.