“Skeys – Picot Anlaşması”, bir İngiliz ve bir Fransız bürokratın isimleriyle anılan bir anlaşma ya da plan.
Son olarak MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli tarafından grup konuşmasında bahsedildi bu anlaşmadan. Bahçeli anlaşmanın paramparça edilmesi gerektiğini söylemeden önce, her konuda fikir beyan eden ve sürekli ekranlarda görünen “Cahil ekran yüzlerinden bıktık” ifadesini de kullandı ki bu konuda kendisine katılmadan edemeyeceğim.
Neyse dönelim Mr Skeys ve Mösyo Picot’a, bu iki genç bürokrat İngiltere ve Fransa adına Osmanlı sonrası Ortadoğu planlamasını yapmak üzere görevlendirilmişlerdi. Bu iş öyle şurası senin olsun, burası benim olsun şeklinde basit bir şekilde de cereyan etmedi. Planlaması bile epey zor olan bir şeyin uygulamasında doğal olarak başka sorunlarda çıktı. İngiltere o uygulamalar esnasında Fransızlara çeşitli oyunlar oynamaktan geri kalmadı. 1. Dünya savaşında yenilen Almanya’nın burada tertiplenen oyundan çıkarılabilmesi için çeşitli yollar uygulandı.
Mesela Suriye’yi kağıt üzerinde Fransızlara bırakan İngilizler daha sonra bölgedeki dürzilere para vererek onları Fransızlara karşı hareke geçirdiler.
Mesela yine bu anlaşmayla özerk bölge konumunda olması planlanan İskenderun limanı dünya savaşı sırasında Çanakkale ile birlikte Anadolu’yu işgal için kullanılacak bölgeydi ama o konuda da anlaşamamışlardı.
Skeys, Picot planının işe yaradığı yer bir süreliğine sadece Ortadoğu olmuştu. O bir süre de ABD’nin 2. Dünya savaşının ardından bölgeyi devralmasına kadar geçen zamandı. Ondan sonra bambaşka bir Ortadoğu oluştu, üzerine en azından 2 tane körfez savaşı ve bir Arap baharı yaşandı.
Köşe yazısının tamamını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.