Türkiye’nin devlet enerji ithalatçısı Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ), bir Bloomberg kaynağına göre doğalgaz ödemelerinin bir kısmını 2024 yılına kadar ertelemek istiyor. Görüşmeler, iki ülke arasında çok yakın ilişkiler sürdüren ve BOTAŞ’ın Rusya’ya olan yükümlülüklerinin %25’ini dolar yerine ruble olarak ödemesine izin veren bir anlaşmayı takip ediyor.
Kaynaklar, son görüşmelerin herhangi bir anlaşmayla sonuçlanıp sonuçlanmayacağının henüz belli olmadığını söyledi. Rusya’nın devlet petrol devi BOTAŞ ve Gazprom yorum yapmaktan kaçınırken, şirkete yakın bir kaynak da Bloomberg’e verdiği demeçte, Türkiye’nin somut bir teklif alana kadar ertelenmiş ödemeleri görüşmeyecek. BOTAŞ’ın Gazprom’a resmi bir talepte bulunmadığını söyledi.
Türkiye Fiyat Pazarlığı Yapıyor
Bir başka senaryoya göre ise, Rusya ve Türkiye şu anda Rus doğalgazı için ödemelerin ertelenmesi değil, bu enerjinin arzının fiyatı için pazarlık yapıyor. Gazprom yetkilisi,
“Biz ödemelerin gecikmesinden değil, fiyattan bahsediyoruz, çünkü daha önce sözleşmeler Avrupa borsalarının fiyatlarını hesaba katıyordu ve fiyat yüksekti. Artık şartlar değişti, bildiğiniz gibi, doğalgazın ruble olarak kısmi ödenmesi konusunda anlaşmaya varıldı. Türkiye ile yapılan Doğal Gaz müzakerelerinde herhangi bir sorun yok, her şey Putin ve Erdoğan’ın karşılıklı güvenine ve tutumuna dayanıyor” dedi.
Türkiye’nin büyüyen ekonomisinin ithal enerjiye aşırı bağımlılığı, Türk Lirası ve devler bütçesi üzerindeki baskıyı artırdı. Bloomberg verilerine göre, Türk lirası 2022’de dolar karşısında %28’den fazla değer kaybetti. Ayrıca, ticaret açığı Ağustos ayında geçen yıla göre iki katından fazla artarak 11,2 milyar dolara ulaştı.
Uluslararası yaptırımlar Moskova’nın diğer ticaret, seyahat ve yatırım yollarını kapattığı için Ankara, Rusya için önemli bir ortak olmaya devam ediyor.
Erdoğan geçen ay Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gaz fiyatlarını görüştüğünü ve Moskova’dan indirim almayı umduğunu söylemişti.
Macaristan Rusya’ya Olan Doğal Gaz Ödemelerini Erteledi
Rus enerjisine en çok bağımlı AB ülkelerinden biri olan Macaristan’ın, Gazprom’un önümüzdeki altı ay boyunca vadesi gelen gaz ödemelerini ertelemesine izin vereceğini açıkladığı kaydedildi. Bloomberg verilerine göre, Macaristan’da petrol ve gaz ithalatının maliyeti 2019’daki 4 milyar dolardan bu yıl yaklaşık 19 milyar dolara yükseldi.