1985 yılında çekilen Back To The Future 2. filminde çılgın Profesör Emmett Brown, Marty Mcfly’nın uyarısına ‘’Yol mu? Gittiğimiz yerde yola ihtiyacımız yok!’’ Diyerek efsanevi replikle gelecekte yola ihtiyacın olmayacağını kurgulamıştı. 1985 yılında 2015 yılını anlatan film tam olarak günümüzü yansıtmasa da gelecekte ki yaşamda uçan arabaların kullanılacağını ve insanların yürümek haricinde yola ihtiyacı olmayacağını anlatıyordu.
Evet! Dünyada uçan arabaların birçok başarılı denemeleri gerçekleştiriliyor. Geçenyıl içerisinde Slovakya’da AirCar adındaki uçan araba 2 dakika 15 saniye içerisinde otomobilden uçağa dönüşerek iki şehir arasında seyahatini başarıyla tamamladı. Türkiye’nin de uçan araba konusunda çalışmaları var. Cezeri isimli uçan araba Eylül 2020 tarihinde ilk uçuş deneyimini başarıyla tamamladı. Tam anlamıyla yollara çıkmasının ise 10-15 yılı bulacağı düşünülüyor.
En nihayetinde otomotiv ve havacılık mühendisliğinin yegâne hedefi ağırlığın azaltılması, güvenli uçuş, verimlilik ve uzun müddet havada kalacak şekilde bir uçan araba üretebilme. Geçmişten bugüne teknolojinin gelişimine baktığımızda ise her geçen gün bilimkurgu filmlerinde gördüğümüz icatların daha iyisini normal hayatımızda kullanıyoruz.
Gelecekte herkes pilot
Fütüristlerin tahminlerine göre 2050 yılında uçan arabalara ve taksilere binmek mümkün olabilecek. Pilot lisansı alanların seyahat edebildiği bir hayat ütopik bir düşüncenin ötesinde görünüyor. Yapay zekayla donatılmış araçlar sayesinde havada süzülmek daha güvenli ve otomatik pilot sayesinde daha kolay bir hale gelecek
Trafik sorunu ortadan kalkıyor.
Bütün metropollerin korkulu rüyası olan trafik sorunu uçan arabaların sayesinde ortadan kalkacak sadece trafik mi? Mesafelerinde azalacağı uzağın eskisi gibi uzak olmayacağı bir dünyaya doğru gidiyoruz. Düşünsenize bugün İstanbul’da toplu taşıma kullanarak 1 saat yol gittiğiniz işinize gün gelecek şehir dışında ikamet etseniz bile uçan arabanızla aynı sürede gidebileceksiniz…
Köşe yazısının tamamını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.