featured

Yok etmek yerine yönetmek

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yoksul seçmen

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimlerine ilişkin kesin sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. YSK verilerine göre, 14 Mayıs’taki seçimlere yurt içinde katılım oranı yüzde 88,92, 28 Mayıs’taki seçimlerde de bu oran 85,72 oldu.

YSK’nin açıkladığı sonuçlara göre, Türkiye, 14 Mayıs’taki seçimlerde yurt içi seçmen katılım oranıyla OECD üyesi ülkeler arasında 3. sırada yer aldı.

IDEA verilerine göre, 2022’de yapılan seçimlerde yüzde 89,74 katılım oranıyla Avustralya, OECD üyesi ülkeler arasında 1. sıraya yerleşti. Avustralya’yı 2018’deki seçimlerde yüzde 89,66 katılım oranıyla Lüksemburg takip etti. Belçika da 2019’da yapılan seçimlerdeki 88,38 katılım oranıyla YSK’nin kesin sonuçları dikkate alındığında Türkiye’nin gerisinde kaldı. Listede, Türkiye’nin gerisinde yer alan İsveç, Danimarka, Yeni Zelanda, İzlanda, Hollanda ve Norveç’te seçimlere katılım oranı yaklaşık yüzde 80’de kaldı.

Nüfus bakımından Türkiye ile kıyaslanabilir Almanya ise listede yüzde 76,58 katılım oranıyla 11. sırada ve Norveç’in hemen altında yer buldu. Listede, Almanya’yı sırasıyla yüzde 75,69 katılım oranıyla Avusturya, yüzde 73,59 ile Fransa ve yüzde 71,76 ile İspanya izledi. OECD üyeleri arasında seçimlere katılımın en az olduğu ülke olarak dikkati çeken İsviçre’de 2019’da yapılan seçimlere katılım yüzde 45,12’de kalmıştı.

Türkiye, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) 37 üyesi arasında gelir dağılımı adaletsizliğinin en yüksek olduğu 4. ülke.  Avrupa Birliği (AB) ülkeleri içinde ise gelir eşitsizliğinde Türkiye’den daha kötü durumda olan tek ülke Bulgaristan. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye’de halkın yüzde 40’ı gelirin sadece yüzde 16,5’ini alıyor. En zengin yüzde 20’lik grup ise gelirin yüzde 47,5’ini alıyor.

Legatum Global Refah Endeksi 2021 yılı verilerine göre zirvede 84 puanla Danimarka ve Norveç bulunuyor. İsveç, Finlandiya ve İsviçre 83 puanla bu ülkeleri takip ediyor. Türkiye ise 167 ülke içinde 56 puan ile 93. Sırada

Bu üç haberi ayna okuduğunuzda ne hissediyorsunuz? Gelir dağılımı adaletsizliğinde en önlerde, toplumsal refah endeksinde en gerilerde olan bir ülkede seçime katılım oranları yüksek olduğu için demokrasinin var olduğu sonucunu çıkarabiliyor musunuz sizler de.

Ben bir türlü o sonuca ulaşamıyorum. Yani mesela ülkemizin İsviçre’den daha demokratik şekilde yönetildiği sonucuna seçimlere katılım oranlarındaki devasa farka rağmen ulaşamıyorum nedense. Elbette bu durum tersinden de doğru demek anlamına gelmiyor. Yani seçimlere ne kadar az katılım olursa demokrasi o kadar oturmuştur anlamına da ulaşmayı henüz başaramadım.

Ama seçimlerin sonuçlarına göre insanların hemen bütün hayatlarının değişme ihtimalinin devamlı şekilde satın alındığı ülkelerde bu oranın yüksek olmamasının mümkün olmadığı şeklinde bir düşüncem var. Zaten sandığa giden insanların bir kısmının demokrasiye inandıklarından ya da onu umursadıklarından bile emin değilim.

Zira demokrasinin ve adaletin olduğu ülkelerde refah seviyesi çok yüksek olmayabilir ama gelir dağılımı adaletsizliği bu seviyelere çıkmaz. Birilerinin öğlen yemeği için harcadığı paralarla diğerlerinin 1 hafta geçinmek zorunda olduğu ülkelerden bahsediyorum.

İşte bunları bilen siyaset erbabı da ya konuyu genelde buralardan uzak tutmaya çalışır, ya da yoksulluğu ve gelir adaletsizliğini ortadan kaldırmak yerine bunları yönetmek üzerine seçim stratejileri gerçekleştirir. Mesela 10 bin lira ile geçinmesi söylenen daha fazla zam yapılamayacağına ikna edilmeye çalışılan emekliye belediyeler üzerinden yardımlar yapılacağına dair vaatler sıralanır. Geçim sıkıntısını ispat eden vatandaşlara da belediyelerden ya da devletin başka kurumlarından yine desteklerden bahsedilir.

Ama kesinlikle bu durumun tamamen ortadan kaldırılması için bir şeyler yapılmaz. Çünkü eğer refah kalıcı olarak artarsa siyasiler her seçim öncesinde bu vaatlerle halkın karşısına çıkıp seçimlere katılım oranlarını bu kadar artıramayabilirler.

Haber Kaynağı www.muhalif.com.tr

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
0
kurnaz
Kurnaz
Yok etmek yerine yönetmek

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Ulusal24 Haber Merkezi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!