2022 senesi turizm rakamlarının çok iyi olduğunu ve herkesin beklentilerini bu yıla ilişkin daha da yukarıya taşıdı ğını belirten Kempinski Hotel Bodrum Genel Müdürü Ferman Doğan, “İçinde bulunduğumuz konjonktürde depremin oluşu bizim erken rezervasyon dönemi dediğimiz 40 günlük bir kayıp yaşamamıza neden oldu. Daha sonra Cumhurbaşkanlığı seçiminin de 2.tura kalması iç pazar içinde 3 haftalık bir kayba neden oldu. Bunların yanı sıra yabancılara yapılan konut satışları ve bu satışların amacının dışında kullanılması dolulukları etkiledi” diye konuştu.
U24 yayınına katılarak turizm sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Doğan, 2023 beklentilerinin istedikleri gibi olmadığını belirtti.
Beklenmeyen zamlar geldi
Geçen sene asgari ücretin 3 bin 500 TL civarında olduğunu bu rakamın şimdi 3-4 katına çıktığını dile getiren Doğan, “Sizin personel ücretiniz bu kadar artıyorsa bu bütün sektörü etkiliyor, size sebze ve su veren üreticiyi de etkiliyor. Bunların yanı sıra beklenmeyen zamlar da yapıldı işte konaklama vergileri artırıldı, gıda fiyatlarında müthiş bir artış oldu, ulaşım arttı. Tabi bütçeler yapılırken bunlara bakmak zorunda kalıyoruz ve bunları fiyatlarımıza mantıklı bir şekilde yansıtmak zorunda kalıyoruz. Aksi takdirde turist diyor ki ben Türkiye’ye ortalama 500 euro ödeyeceğime Sharm El Sheikh’de 250 euroya kalırım diyor ve oraya gidiyor” ifadelerini kullandı.
Bodrum pahalı hale geldi
“Şimdi İspanya, Yunanistan, Mısır (Sharm El Sheikh), Dubai, Maldives, hatta Paris ve Londra’ya baktığınızda biz Bodrum olarak birçok destinasyondan daha pahalı bir merkez haline geldik. Yani aşırı bir fiyat artışı, aşırı bir talep ama o talebe karşılık vermeyecek bir altyapı sisteminden bahsediyoruz. Siz bugün 5 yıldızlı segmentin ortalama 800 euro olduğu Bodrum’un siz yani 800 euroya Paris’te de çok güzel bir hotelde kalabiliyorsunuz, Londra’da da, Dubai’de de kalabiliyorsunuz. Yani misafir şunu soruyor; ben 800 euro ödeyip Bodrum’da bir hotelde kalacağıma Londra’da Dorchester’da da kalırım diyor. Siz bana bu para karşılığında ne veriyorsunuz diye soruyor” diyen Doğan, gidilen yerde o şehrin bir takvimi var mı, yolları güzel mi, havaalanları güzel mi, etkinlik takvimi sizi şehre çekiyor mu diye bakıldığını aktardı. Doğan, bir turizmci olarak bu konuda Türkiye’nin eksik kaldığını düşündüğünü belirtti.