İlyada Kurmaca Film Pitching Lab.’te Kazanan Proje ‘’Rahma’’ Oldu.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle bu yıl ilk kez düzenlenen “Troya Film Platform”da, Troya Kültür Sanat ve Araştırma Derneği organizatörlüğünde Producers’ Start Up, Troya Talks ve Agora Meetings etkinlikleri gerçekleştirildi. Ayrıca İlyada Kurmaca Film Pitching Lab.’te kazanan proje açıklandı.
Türk film endüstrisinin gelişimini desteklemeyi, ulusal ve uluslararası yapım ortaklıklarını güçlendirmeyi ve sürdürülebilir film yapım süreçlerini teşvik etmeyi amaçlayan “Troya Film Platform”da; “Producers’ Start Up” bölümünde “Netflix ile A’dan Z’ye Reji Eğitimi”, Troya Talks etkinliklerinde çeşitli söyleşiler ve Agora Meetings’te B2B (işten işe) görüşmeler yapıldı. Pitching Lab.’in kazanan projesi ise “Rahma” oldu.
Troya Film Platform kapsamında düzenlenen İlyada Kurmaca Film Pitching Lab.’de finale kalan projeler; “Don’t”, “İki Kızgın Adam”, “İşgal”, “Love Love”, “Ölü Arının İğnesi” ve “Rahma” oldu. Finalde kazanan proje “Rahma” olarak belirlendi. Ödül töreninde konuşan Troya Film Platform’un kurucusu Betül Günay, tüm katılımcıları tebrik ederek, etkinliklere destek veren paydaşlarına teşekkür etti.
Troya Talks’ta; Ozan Sihay “Dijital Rejisör: Yapay Zeka ile Sinemanın Geleceği”, Zeynep Santıroğlu ve Diloy Gülün “Troya’dan Dünya Sahnesine: Uluslararası İşbirlikleri ve Yapımlar” ve Furkan Kınık “TRT Tabii: Bizi Birleştiren Hikayeler” başlıklı oturumlarda konuşmalar gerçekleştirdi. Ayrıca Masterclass oturumlarında Hakkı Yazıcı “Orion Studio: Sinemada Mutlak Hakimiyet” ve Ezel Akay “Sinema ve Arkeoloji” konularını ele aldı.
Ezel Akay, Türk dizilerinin prodüksiyon kalitesinin yükseldiğini ve Türk hikayelerinin dünya çapında ilgi gördüğünü belirtirken, bilim kurgu ve tarihi yapımların çekiciliğine de vurgu yaptı. Hakkı Yazıcı ise sektörel deneyimlerini paylaşarak, sinemada ışığın önemine ve teknik gelişmelere değindi.
Ozan Sihay, yapay zekanın sinemada nasıl kullanılabileceğini değerlendirirken, doğru araçlarla hayal edilen projelerin nasıl kolayca hayata geçirilebileceğini anlattı. Yapay zekanın görsel ve işitsel unsurları yönetme potansiyelini vurgulayan Sihay, teknolojinin projelerde yaratıcılığı nasıl artırabileceğine dikkat çekti.
“Producers’ Start Up” kapsamında Çanakkale 18 Mart Üniversitesi öğrencilerine yönelik, Netflix iş birliğiyle “A’dan Z’ye Reji Eğitimi” verildi. Eğitimde, sektöre adım atan öğrencilere set deneyimleri ve yönetmen yardımcılığı gibi konularda bilgiler sunuldu.
RED Dijital Camera ve Zoom İthalat gibi firmaların katkılarıyla bir film sahnesi çekimi gerçekleştirilerek katılımcılar interaktif bir deneyim yaşadı. Agora Meetings’te ise 200’den fazla birebir görüşme yapılarak, Türkiye ve Birleşik Krallık’tan sinema sektöründeki işbirliği olanakları ele alındı.