featured

Savaşı sonrası Almanya’da enerji fiyatları yükseldi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rusya-Ukrayna Savaşı, Almanya enerji piyasasını sarsarken, ülkede enerji ürünlerinin genel olarak daha pahalı hale gelmesine neden oldu.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası ülkede enerji ürünlerine ilişkin fiyat artışları verilerini açıkladı.

Buna göre, savaştan sonra Almanya’nın enerji ithalatı daha pahalıya mal olurken, üreticilerin satış fiyatlarında yüksek artışlar yaşandı.

Enerji ürünlerinde genel üretici fiyatları, son dönemdeki enerji maliyetlerindeki düşüş eğilimine rağmen ocakta 2021’nin aynı ayına göre yüzde 32,9 arttı.

Öte yandan, aynı dönemde en yüksek fiyat artışları yüzde 50,7 ile doğalgaz ve yüzde 27,3 ile elektrikte gerçekleşti. Kalorifer yakıtı ve motor yakıtları gibi madeni yağ ürünleri ise ocakta yüzde 12,6 artış gösterdi.

Savaş sonrası enerji krizi

Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası arz yönlü belirsizlikler ve AB’nin Rus enerji ürünlerine uyguladığı ithalat ambargoları Almanya’daki enerji piyasalarında dengesizliklere yol açmıştı.

Almanya, savaş sonrası Moskova’nın Kuzey Akım 1 doğalgaz boru hattı üzerinden gaz akışını durdurma kararının tetiklediği sarmal bir enerji kriziyle karşı karşıya kaldı.

Ayrıca Batı’nın yaptırımlarıyla ile Alman hükümeti Rusya’dan milyarca dolar tutarındaki petrol ithalatını da büyük oranda sonlandırmıştı. AB yaptırımları kapsamında, 2023’ten itibaren Rus ham petrolü alımını da tamamen durduracağını açıklamıştı.

Berlin, Enerji Güvenliği Yasası’nda da değişiklik yaparak Rus petrol şirketi Rosneft’in iki yan kuruluşunu kamulaştırmıştı.

Almanya enerjiye en fazla kaynak ayıran ülke oldu

Almanya, Rusya-Ukrayna Savaşı ile yaşanan enerji krizi karşısında geçmişte soğuk bakılan ve kullanımına son verilmesi planlanan kömüre ve nükleer enerjiye yönelmişti. Ülke 14 termik santral ünitesini yeniden çalıştırırken 3 üniteyi de acil durumlarda faaliyete hazır konuma getirmişti.

Berlin, kış mevsiminde olası bir enerji sıkıntısına karşı daha önce kapanması planlanan 3 nükleer santralin acil durum rezervi olarak beklemede tutulmasına da karar vermişti.

Brüksel merkezli düşünce kuruluşu Bruegel’e göre, Almanya, toplam 268,1 milyar euro ile Avrupa ülkeleri arasında enerji krizine karşı en fazla kaynak ayıran ülke oldu. Ülke de enerji krizine karşı mali tedbirlerin milli gelire oranı da yüzde 7,5’sine karşılık gelmişti.

Haber Kaynağı www.bloomberght.com

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
0
kurnaz
Kurnaz
Savaşı sonrası Almanya’da enerji fiyatları yükseldi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Ulusal24 Haber Merkezi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!