‘Ortak Bir İnancın Hikayesi: İMES’ Belgesel ve Kitap Projesi, Türkiye’nin sanayi tarihine ışık tutuyor.
Kökleri Haliç kıyılarına uzanan, Türk Sanayisinin kalkınma macerası İMES, 50 yılı aşkın süren başarılı yolculuğunu konu alan projenin tanıtım toplantısı İstanbul Sanayi Odası (İSO) Fazıl Zobu Meclis Salonunda gerçekleştirildi.
Moderatörlüğünü Gazeteci Celal Toprak’ın yaptığı toplantıda Perşembe Pazarı’nda başlayıp Türk Sanayi tarihine damga vuran İMES’e emeği geçenler anıldı, Belgesel ve Kitap Projesi ile bir dönemin altın harflerle tarihe kazındığı anlatıldı.
‘Ortak Bir İnancın Hikayesi: İMES’ Belgesel ve Kitap Projesi, tanıtım toplantısına,Türk Sanayicisinin önde gelen isimlerinin katıldı.
İMES Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Akar, etkinlik öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada projeyi hayata geçirme düşüncesinin uzun zamandır gündemlerinde olduğunu söyledi.
Hikayenin Perşembe Pazarı’nda 1970’li yıllarda başladığını dile getiren Akar, “Zaman zaman bize gelen misafirlerimize, büyüklerimize, hediyeler, plaketler verirdik. Bir büyüğümüz ‘Buranın kitabını yapın, bu hayat hikayesini okuyalım.’ dedi. Biz de o duygu ve düşüncelerle başlayarak projeyi hayata geçirdik.” ifadesini kullandı.
Marmara Üniversitesi ile birlikte çeşitli çalışmalar yaptıklarına işaret eden İMES Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Akar, Prof. Dr. Fatma Ayanoğlu’nun da katkısıyla güzel bir kitap meydana getirdiklerini, eserin sanayici dostlara faydası olmasını ümit ettiklerini kaydetti.
Akar, kitap ve belgeselin hazırlanma sürecine de değinerek “Perşembe Pazarı’ndan Haliç kıyılarına ve Ayvansaray’a kadar 1970’li yılların başından gelen o bilgileri, belgeleri, toplamak ve büyüklerimizden bilgileri almak epey bir zamanımızı aldı. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” değerlendirmesinde bulundu.
Perşembe Pazarından başlayarak Dudullu, Tuzla ve Dilovası’na uzanan hikayeye ilişkin bilgiler veren Kemal Akar, 350 fabrikada 17 bin çalışanın bulunduğu Dilovası İMES OSB’nin de bugün yeterli olmadığını ve büyütmeye çalıştıklarını anlattı.
Yalova, Bandırma ve Sakarya’da organize sanayi bölgeleri kurmak için çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Akar, “Sanayinin gelişmesine çok katkısı oluyor. İşte zamanında neler yaşandığını da genç nesillerin bilmesi lazım. Perşembe Pazarında 20-30 metrekare dükkânlardan geldik. Ben küçüktüm 15-16 yaşlarında oraya gittiğimizde sokaklarda dökümler dökülüyordu. Şimdi elhamdülillah çok iyi yerlerde fabrikalar kurmaya başladık. Bu da bizi gururlandırıyor ve mutlu ediyor. İMES şu anda bir okul gibi. Büyüyen firmalar daha büyük yerlere, daha iyi orta ölçekli işletmeler olma yolunda ilerliyorlar. Çok daha büyüyenler de var. Türkiye’nin her yerinde varız.” şeklinde konuştu.
İMES’ten başka bölgelere giden işletmelerin Türkiye’nin her yerindeki organize sanayi bölgelerinde yer aldığını belirten Akar, gençlere bir rehber niteliği taşıyan projenin devamının da gelmesini arzu ettiklerini kaydetti.
– “Geçmişten günümüze İMES’in başarı ve tecrübelerini aktaran bir eser”
Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Ayanoğlu, projenin başından sonuna kadar hem belgesel, hem de kitabın hazırlanmasında başından sonuna kadar organize eden kişi olduğunu ifade etti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Danışmanı, kitabın editörü ve kitap yönetmeni de olan Ayanoğlu, “Dünden bugüne İMES ülkemizin en önemli organize sanayi bölgelerinden biri Perşembe Pazarı’ndan şu anda dünyanın birçok yerine ihracat yapan, alanında ilk fabrikaları barındıran bir organize sanayi bölgesi. Dolayısıyla geçmişten günümüze gelmiş olduğu başarıları, tecrübeleri aktaran bir eser, aynı zamanda yaşayan bir eser. İçerisinde sadece tecrübe aktarımından ziyade bunun gelecek kuşaklara gelecek nesillere ve diğer organize sanayi bölgelerine örnek olan bir eser. Bu anlamda hem kalıcılığı olan hem de yaşayan bir eser olması hasebiyle de aslında alanında bir ilk olan eser.” şeklinde konuştu.
Çok mutlu ve gururlu olduklarının altını çizen Ayanoğlu, “Çünkü İMES çok büyük bir aile. İçindeki fabrikalarla, fabrikalardaki iş adamlarımızla, orada çalışan insanlarla çok büyük bir aile ve şu anda güven, sürdürülebilirlik, tecrübe aktarımı, hepsini bir şekilde aktaran bir kitap oldu.” dedi.
Hem bir akademisyen hem de kitabın yazarı olarak gelecek kuşaklara aktarabilecek çok önemli bir eseri hep birlikte ortaya koyma şansını yakaladıklarını dile getiren Ayanoğlu, “Ben evet kitabın editörü, yazarı, kitap yönetmeni olarak karşınızdayım ama bu çalışmayı yaparken çok büyük bir ekiple çalıştık. Hem İMES tarafında hem akademi tarafında emek veren çok kişi oldu. Gerçekten de Türkiye’de bir ilk eseri ortaya koyduk. Hem ‘QR’ kodla okuyucuların okumak istedikleri yerleri canlı olarak izleyebilecekleri, iş adamlarımızın torunlarına aktarabilecekleri, hem akademi camiasının, hem de iş dünyasının faydalanacağı, örnek bir eser çıktığı için manevi olarak yaşadığımız mutluluk ve gurur gerçekten çok büyük.” görüşünü paylaştı.
Etkinliğe katılan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan ise etkinliğe İSO’da ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.
Haliç kıyılarının geçmişteki resimlerini görünce kendi gençliğine, çocukluğuma gittiğini ifade eden Bahçıvan, “Ne mutlu ki Osmanlı’nın üretim ve ticaret kültürünün, birlikte çalışmanın, sosyolojik ve kültürel buluşmaların belli bir döneminin içinde yaşamış birisi olarak Haliç’in o bereketli topraklarının, Unkapanı, Ayvansaray, Eminönü, Yağ İskelesi ve Balat’ın o dokusunu da resimlerden, anılardan yad edebilmek insana ayrı bir duygu veriyor.” Değerlendirmesini yaptı.
Kitabın aslında Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomik tarihinin de hikayesini anlattığını dile getiren Bahçıvan, zorluklarla edinilen üretim kültürüyle ekonomik gelişmeye katkı sunan, küçük hayalleri büyük projelere dönüştüren bir ekip tarafından hayata geçirilen İMES’in yönetim kuruluna ve çalışmada yer alanlara teşekkür etti.
Etkinlikte İMES’in tarihine tanıklık etmiş sanayicilerle yapılan röportajların yanı sıra tarihi belge ve fotoğraflara da yer verilerek hazırlanan belgeselden hazırlanan bir bölümün gösterimi de yapıldı.
İSO ve İMES yönetiminin yanı sıra sanayiciler, iş adamları ve davetlilerin de katıldığı etkinlikte, projede emeği geçenlere hediye ve plaket takdim edildi.
İMES Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Akar, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan’a hediye takdim etti.
İMES Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Akar, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Ayanoğlu’na hediye takdim etti.
İMES Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Akar, programın moderatörlüğünü yapan Gazeteci Celal Toprak’a İMES’e katkılarından dolayı teşekkür ederek bir plaket takdim etti.