Türkiye, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsıldı. İlki 7,7 ikincisi 7,6 büyüklüğündeki deprem; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay’da büyük yıkıma yol açtı.
Ece Üner ile tv100 deprem özel yayınına konuk olan Bilim Akademisi üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, deniz çekilmesinin depremle bağlantılı bir durum olmadığını belirtti. Görür, fay hatlarında durumu değerlendirerek deprem olasılığının yüksek olduğu bölge ve şehirleri tek tek saydı.
Deniz çekilmesi deprem habercisi mi?
Naci Görür’ün açıklamalarından satır başları:
Bunun depremle ilgisi olduğunu düşünmüyorum. Bu klimatolojik ve oşinografik olayların sonucudur. Denizdeki dalgaların, hava basıncının denizde yaptığı çekilmelerdir. Bu çok yaygındır. Depremle hiçbir ilgisi olduğunu sanmıyorum, endişe edecek bir durum görmüyorum
“Marmara’da deprem olasılığı yüzde 80’lere tırmandı”
Marmara’da 7’nin üzerinde 30 yıl içinde bir deprem olasılığı her an olmak kaydıyla bu olasılık %62’dir denildi. 23 yıl geçti, bu olasılık daha da arttı. Bu olasılık 80’lere tırmandı. Marmara’da deprem yaklaşıyor. Kimi arkadaşlar çıkıp 2040-2045’e kadar olmayacak diyor ama çalışmada 30 yıl içinde olma olasılığı yüzde 62 denildiği için 15 sene oynayabilir. İstanbul’u rahatlatmak istiyorsak deprem gerçeğini kabul edip şehri deprem dirençli hale getirecek çalışmalar yapalım.
“Marmara kırılacak”
Marmara’nın batısı Şarköy’de 1912’de, doğusunda 1999’da Gölcük depremi olduysa Marmara kırılacak demektir. Maraş’a dikkat çektiğimizde sadece bunu ben söyledim demeyi kabul etmiyorum. Biz yer bilimciler olarak tehdit olarak gördüğümüz yerleri söylüyoruz.
“Marmara’da 7 üzeri bir depremde çoğumuz hasar alırız”
Marmara Bölgesi dediğimiz zaman sadece İstanbul, Tekirdağ, Silivri demiyoruz. Marmara’nın güneyi Bursa, Balıkesir, Çanakkale gibi yerlerde de 7’nin üzerinde bir depremde çoğumuz hasar alırız.
“Pülümür’de 7.4 büyüklüğünde deprem bekliyoruz”
Bunun dışında Erzincan’ın doğusu ve Karlıova arasında Yedisuyu fayının üzerine Pülümür’un bulunduğu yerde 7.4 büyüklüğünde deprem bekliyoruz. En son deprem orada 1794 senesinde olmuştur.
“Karlıova-Bingöl’de 7.2 büyüklüğünde deprem bekliyoruz”
Karlıova-Bingöl arasında 7.2 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz. Burada da en son deprem 1866 yılında oldu. Son depremler biraz Adana-Antakya’da daha özenli olmamızı gerektiriyor. Maraş depreminin enerjisinin bır kısmı bu bölgeyi, Kıbrıs’ı etkileyebilir ancak Kıbrıs’ın deprem tehdidi daha çok güneyinde.
“İzmir, Muğla, Antalya özenli olsun”
Hakkari yöresinde sıkışmışlık olduğunu düşünüyor ve orada deprem bekliyoruz. Yer bilimcileri olarak İzmir’de endişemiz var. İzmir yarımadası da çok sayıda fayla bölünmüş durumda. Ege’nin gerilim altında olan bir yer. Kıbrıs’tan tutun Muğla, Antalya’ya kadar bu depremlerin bir etkisi oluyor. Buralarda özenli olunsun diyoruz.
“Biz bir an önce deprem dirençli yerler oluşturmalıyız”
Biz bilim insanları olarak öngörülü ve özenli olunması için söylüyoruz. Biz bir an önce deprem dirençli yerler oluşturmalıyız. Depremi durduramayız ama zararını azaltabiliriz. Halkımız deprem olmadığı zaman neden hiç pinpirikli olmuyor? Depremi deprem olmadan konuşalım. 1 ay sonra bunu da unutacağız. Unutmayın, korkup telaşlanmak yerine talepte bulunun. Türkiye’nin en temel sorunu depremdir.