Haber: Dursun Erkılıç
Şanlıurfa Gönüllüleri Derneği tarafından düzenlenen ve geleneksel hal alan “Uluslararası Göbeklitepe Kısa Film Festivali”nin üçüncüsü için geri sayım başladı. Festival 19-20 Ekim tarihlerinde Şanlıurfa’da gerçekleştirilecek.
Birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış Şanlıurfa’nın ülkemizde ve uluslararası alanda kültürel, tarihi ve turistik değerleriyle dünyaya adını duyuran festival, aynı zamanda sinemaseverleri de buluşturuyor.
Festival için kente giden Şanlıurfa Gönüllüleri Derneği Başkanı Habip Çadırcı, elipshaber.com’un sorularını telefonda yanıtladı.
Festivale 473 civarı film için başvuru olduğunu belirten Habip Çadırcı’ya yönelttiğimiz sorulan ve aldığımız cevaplar şöyle:
Festivale ilgi her geçen yıl artıyor
Başvuru süresi 5 Şubat 2024 – 30 Ağustos 2024 tarihle arasında tamamlanan 3. Uluslararası Göbeklitepe Kısa Film Festivaline kaç başvuru oldu. Yurt içinden ve yurtdışından başvuru sayısı ne kadar? Sayı her geçen yıl artıyor mu?
Toplamda ulusal ve uluslararası alanda 473 civarı bir başvuru aldık, bunlar içerisinden 15 finalist film belirledik. Her geçen yıl festivale özellikle uluslararası alanda ilginin arttığını görmek bizi mutlu ediyor ve kentimiz ve bu ilgi ülkemiz için güzel işler yaptığımızı doğru yolda olduğumuzu hissettiriyor
Festivalin Tema’sı, “Kültürel Miras” ve “Çevre Bilinci” olarak belirlendi. Bunun özel bir nedeni olmalı, var mı?
Tabii ki belirli bir amaç doğrultusunda temamızı “Kültürel Miras” ve “Çevre Bilinci” olarak belirledik. Öncelikli amacımız Göbeklitepe gibi insanlık tarihinin en eski tapınaklarından biri olan tarihi bir değerin, kültürel miras açısından çok önemli olduğunun altını çizmek ve yeni nesillere geçmişin değerlerini korumanın ve gelecek nesillere aktarmanın gerekliliğine dikkat çekmek için kültürel mirası odağa aldık.
Ayrıca Günümüzde çevre sorunları giderek artarken, doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilir yaşam tarzlarının benimsenmesi önem kazanıyor. Bu tema, izleyicilere çevresel sorunlara duyarlılık kazandırmayı ve bu konudaki farkındalığı artırmayı amaçlıyor. Özetle Bu iki tema, hem geçmişe saygı hem de geleceğe yönelik sorumluluk taşıyan bir anlayışı yansıtıyor. Festivalin bu temaları seçmesi, katılımcılara ve izleyicilere derin bir mesaj iletmeyi hedefliyor.
Devlet desteği olması gerekiyor
Devletten ve Şanlıurfalılardan beklediğiniz ilgiyi, desteği görüyor musunuz?
Göbeklitepe Kısa Film Festivali’nde ödüller sahibini buldu
Bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdiğimiz festivale bakanlık desteği alamadık, yerel yönetimlerden de kısmen destek aldı. İlerleyen süreçlerde yaptığımız işe gereken kıymetin verilmesini umuyoruz. Çünkü bu bireysel bir bütçeyle yapılacak kadar basit bir iş değil
Festivallerin devlet ve yerel yönetimler tarafından desteklenmesini önemsiyoruz çünkü festivaller kentlerin ve ülkenin kültürel gelişimi, ekonomisi, toplumsal birliktelik, eğitim ve sürdürülebilirlik açısından çok önemli.
Festivalin 3’üncüsünü düzenliyorsunuz. Belli bir tecrübe edindiniz. Elinizde büyük bir koleksiyon oluştu. Gelecekte bunlarla ilgili planlarınız var mı?
Elbette ilerleyen zamanda farklı düşüncelerimizi hayata geçirmeyi planlıyoruz. Ancak biraz önce de ifade ettiğim gibi kamu ve özel kuruluşların festivali sahiplenmesi ve destek vermesi son derece önemli
Elimizdeki filmler öncelikle toplumsal açıdan geleceğe bırakabileceğimiz bir arşiv niteliğinde çeşitli eğitim programları, sergiler, eğitim programları gösterimler, festival ile ilgili yayınlar gibi üretimler ve iş birlikleri olacak…
Ancak bunun için ortak bir çalışma ve zemin oluşması gerekiyor.
Festival ile ilgili vermek istediğiniz mesajlar var mı?
Biz bu işi kentimize ve ülkemize duyduğumuz sevgi için yapıyoruz devletimizin şehrimizin ve halkımızın festivali sahiplenmesi ilgi göstermesi bizim için çok değerli bu festivali çok uzun süre devam ettirebilmemiz için herkesi bizimle olmaya ve festivali önemli festivaller arasında görmek en büyük arzum.
Muhabir: Dursun Erkılıç