featured

Depremdeki üç simge yapı için inceleme: Kum gibi dağılmış!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde binlerce insan hayatını kaybetmiş ve yaralanmıştı. Depremin ardından ilk incelemeler, binaların depreme dayanıksız olduğunu ortaya koymuştu.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, Adıyaman’daki İsias Otel, Kahramanmaraş’taki Ebrar Sitesi ve Hatay’daki Rönesans Rezidans için incelemelerini sürdürüyor.

Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, İsias Otel ve Ebrar Sitesi’ne ait bilirkişi dosyalarındaki raporların tamamlanarak bir süre önce cumhuriyet başsavcılığına iletildiğini söyledi.

‘İsias Otel yönetmeliğe uygun değil’

Altunışık, KKTC’den gelen sporcuların hayatını kaybettiği Isias Otel’e dair şunları söyledi: “Önce konut olarak projelendirilip yapılıyor. Kaba inşaatı bittikten sonra bir süre binanın inşaatına ara veriliyor, sonra da otele çevriliyor. Fakat bu geçen sürede yönetmelik değişiyor. Binanın ilk ruhsat tarihinde tabi olduğu yönetmelik ile otele çevrilip, kullanım amacı değiştiği tarihte tabi olduğu yönetmelik farklı. Binanın projeleri, değişen yönetmeliğe göre kontrol edilmemiş. İsias Otel’de karot değerleri ilgili tarihteki yönetmeliği sağlamıyor. Otelin yıkıldıktan sonraki görüntüsü, sanki kum dolu kovayı çevirdikten sonra kumun yayılış şekli gibi olmuş. Binanın yıkılış şeklinin, kovayı kaldırdıktan sonra kumun yayılış şekli gibi olduğunu görebiliyorsunuz.”

Hasarlar her yerde aynı!

Altunışık, Ebrar Sitesi için hazırladıkları rapora ilişkin de “Ebrar Sitesi’nde gözlemlenen hasarlar maalesef 20 blok için de aynı şekilde. İmalat aşamasında beton ve donatının mekanik özelliklerinde, ayrıca etriye sıklaştırması, çiroz ve kancalar ve benzeri donatı detaylandırmalarında önemli eksiklikler mevcut. Bu da binanın ana yıkılma nedenleri arasında.” ifadelerini kullandı.

‘Rönesans Rezidans’ta uygulamada problem var’

Hatay’daki Rönesans Rezidans’ın dosyasını da tamamlamak üzere olduklarını anlatan Altunışık, şunları kaydetti: “Çok önemli bir bina olduğu için çok hassas davranmaya çalışıyoruz. 3 bloklu bir bina. Statik projesinde hem temel hem de üst yapısında derz var ve binaların 3’ü de belirgin bir kattan hasar alıp arkaya doğru düşmüş veya devrilmiş durumda. 3 blok da aynı hasar mekanizmasına sahip. Yaptığımız incelemelerde malzeme özelliği ile uygulanmasında bazı problemler olduğu belirtiliyor ama bilirkişi raporlarıyla bize gelen resimler arasında bir değerlendirme yapıp net kanaatimizi bildirmek istiyoruz. Umarım depremin birinci yılı dolmadan üzerimizdeki bütün dosyalarımızı cumhuriyet başsavcılığımıza teslim etmiş olacağız.”

Haber Kaynağı www.dunya.com

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
0
kurnaz
Kurnaz
Depremdeki üç simge yapı için inceleme: Kum gibi dağılmış!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Ulusal24 Haber Merkezi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!