featured

Çavuşoğlu: Orta Koridor’da 2022’de Taşınan Kargo Hacminin 2021’in 6 Katı Olması Bekleniyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kazakistan’ın Hazar kıyısındaki limanı Aktau’da Türkiye-Azerbaycan-Kazakistan Üçlü Dışişleri ve Ulaştırma Bakanları İkinci Toplantısı’nın açılış konuşmasını yaptı. Bakan Çavuşoğlu konuşmasında şunları söyledi;

“Türkiye-Kazakistan ilişkilerini geliştirilmiş stratejik ortaklık seviyesine çıkardık. Liderlerimiz bu yıl iki devlet ziyareti düzenlediler. 20 anlaşma imzaladık. Can Azerbaycan ile ilişkilerimiz müttefiklik seviyesinde. Sayın Cumhurbaşkanımız bu yıl Azerbaycan’ı iki kez, Cenap Prezident Aliyev ise ülkemizi üç kez ziyaret etmiştir. Gürcistan ile stratejik ortağız. Dışişleri Bakanı dostum İlia Darchiashvili ile düzenli temas halindeyiz. En kısa zamanda Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi Zirvesi’ni de Gürcistan’da Cumhurbaşkanımızın ziyareti marjında gerçekleştirmek istiyoruz. Küresel ve bölgesel gelişmelerin ortaya çıkardığı sınamaları yönetmemiz, fırsatları da lehimize çevirmemiz gerekiyor.

Haziran ayında başlattığımız üçlü mekanizmanın temel amacı da zaten budur. Pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşı dünya pazarlarına sürekli erişimin önemini gözler önüne serdi. Bunun için güçlü bir ulaştırma altyapısı şart. Hazar geçişli Doğu-Batı orta koridorunun önemi her geçen gün artıyor. Orta koridorda 2022’de taşınan kargo hacminin, 2021’in 6 katı olması bekleniyor. Yani yaklaşık 3.2 milyon ton. Uluslararası aktörler de Orta Koridor’a artan bir ilgi gösteriyor.

Asya ve Avrupa arasında artık ticari ve ekonomik etkileşimi sağlayan bir konuma sahibiz. Ulaştırma ve ticaretin önündeki engelleri kaldırarak potansiyelimizi hayata geçirebiliriz. Bu toplantı öncesinde Ulaştırma Bakanlıklarımız Orta Koridor’un altyapısını güçlendirmek amacıyla somut iş birliği unsurları içeren 2022-2027 yol haritasını hazırladılar. Kendilerine de çok teşekkür ediyoruz. Daha önce de vurguladığımız gibi Bakü-Tiflis-Kars demir yolu, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı, TANAP boru hattı gibi projeler stratejik nitelikte. Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 1915 Çanakkale Köprüsü gibi yatırımlarımız da stratejik bir vizyonun ürünüdür. Azerbaycan’ın işgal altındaki topraklarını kurtarması yeni imkanlar sunuyor. Karabağ’ı dünyaya bağlayan Fuzuli ve Zengilan havaalanlarının açılışını yaptık. TDT Semerkant Zirvesi’nde aramızdaki ulaştırma bağlantılarının ve ticari iş birliğinin güçlendirilmesi amacıyla birçok adım attık. KKTC’nin, TDT’ya gözlemci üye olmasıyla teşkilatımız Akdeniz’e erişimini güçlendirdi. TDT bünyesinde benzer adımların devamı da gelecektir.

Sadece ticaret ve ulaştırma alanlarında değil kültürel ve siyasi konularda da iş birliğimizi daha da derinleştireceğiz. Bu bağlamda ortak alfabe için yaptığımız çalışmalar ve ortak mirasımızın korunmasına yönelik adımlara özel önem veriyoruz. Sınamaların da fırsatların da bilincindeyiz. Kaybedecek vaktimiz yok. Bugünkü toplantımız da bu anlayışın sonucu. Birlikte somut adımlarla ilerleyeceğiz.”

Haber Kaynağı www.Ulusal24.com

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çavuşoğlu: Orta Koridor’da 2022’de Taşınan Kargo Hacminin 2021’in 6 Katı Olması Bekleniyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Ulusal24 Haber Merkezi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!