06 Ağustos 2018 – 03:10 – Güncelleme: 07 Ağustos 2018 – 23:06
Bu cihaz öncelikle beyne implant edilen elektrotlardan oluşur.Sonrasında bu elektrotlarla küçük elektriksel sinyaller gönderilerek hipokampusta, beynin doğal olarak anıları işleme aktivitesi taklit ediliyor. Üstelik cihaz, sadece teorik olarak değil pratik kullanımda da hastalar üzerinde son derece başarılı sonuçlar ortaya koyuyor. Song ve ekibi cihazı test etmek için Epilepsi hastalığı sebebiyle beyin elektrotları kullanan 20 gönüllüden yardım alarak yaptığı çalışmayı, Nörobilim Cemiyeti ile paylaşıyor ve bu verilere göre geliştirilen cihaz kısa süreli belleği ve çalışma belleğinin kapasitesini belli oranlarda artırıyor.
Beynin diğer becerilerini arttırmak için de kullanılabilecek
Dong Song yaptığı açıklamada ‘sinirsel kodlar yazdıklarını ve daha önce bu çalışmayı hiç kimsenin yapmadığını’ vurgulayarak amacının belleğin işlevini artırmak olduğunu söyledi.Cihazın hastanın beynine impante edilmesiyle beyin aktiviteleri hakkında önemli veriler topladığını ve ekibin, bu verilere uygun en iyi bellek performansıyla ilişkili şemayı belirlediğini açıkladı.Sinirsel kodlarla bu şemayı hazırlayan ekip kısa süreli hafızayı %15, çalışma belleğini ise yaklaşık %25 olarak geliştirerek iyileştirdi. Ekip yapılan bu çalışmaya benzer bir mantıkla gerekli düzenlemeler yapılırsa cihazın görme ya da hareket etme gibi diğer beyin fonksiyonlarını arttırmak için de kullanılabileceğini düşünüyor.
Cihazın hedef kitlesi Alzheimer hastaları olacak.
Cihazın hedef kitlesini alzheimer hastaları veya erken seviyelerde alzheimer tespit edilen kişiler oluşturuyor. Alzheimer Derneği’ne göre 65 yaşın üstündeki kişiler alzheimer hastalığı için risk grubunda yer alıyor. Bu gelişmelerle beraber 20130 yılında yapılan tahminlerde ABD nüfusunun yüzde 20’sinin 65 yaş ve üstünde olacağını düşünürsek çok geniş bir kitle alzheimer tehdidiyle karşı karşıya kalmaktadır.
Bugüne kadar Alzheimer hastaları için yapılan en ümit verici cihaz.