COŞAR konu ile ilgili olarak; “Yüksek Öğretim Kalite Kurulu’nun (YÖKAK) Gösterge Değerleri Raporu’nda yer alan “Üniversiteden Ayrılan Öğrenci Sayısı (Mezunlar Hariç)” verisine göre 2021 yılında 338 bin 926, 2022 yılında ise 389 bin 564 öğrenci, toplamda 728 bin 490 öğrencimizin üniversitelerini bıraktığı görülmektedir.
Üniversiteyi bırakmak zorunda kalan öğrencilerimizin çoğunluğunun büyük şehirlerde yaşayan gençlerden oluştuğu anlaşılmaktadır. Verilere baktığımızda, üniversitelerini bırakan öğrencilerimizin sayısı ülkemizdeki 50 ilin nüfusundan fazladır.
BİR ZAMANLAR ÖĞRENCİLERİN KAYDOLMAK İÇİN CAN ATTIĞI AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ’NDEKİ ÖĞRENCİ TERK SAYISI 14 BİN 304 (2021-2022)
Değerlendirme Raporuna göre başta İzmir, Bursa ve İstanbul olmak üzere büyük şehirlerdeki üniversitelerden öğrencilerin adeta kaçtığı görülmektedir. Son iki yılda sadece İstanbul Üniversitesi’ni bırakan öğrenci sayısı 22 bin 889 kişidir.
2022 yılında üniversitelerden terk sayısı dikkate alındığında ilk sırayı 12 bin 121 öğrenci ile Ege Üniversitesi’nin, ikinci sırayı da 11 bin 556 öğrenci sayısı ile Bursa Uludağ Üniversitesi’nin aldığı görülmektedir.
Seçim bölgem Antalya’da bulunan ve bir zamanlar öğrencilerin kaydolmak için can attığı Akdeniz Üniversitemizi de 2022 yılında 7 bin 870 öğrencinin terk ettiği bilgisi yer almaktadır.
Rapora göre bu alanda 2022’de ilk 10 sırada bulunan üniversiteler ve bu üniversiteleri terk eden öğrenci sayıları şu şekildedir:
• Ege Üniversitesi : 12 bin 121
• Uludağ Üniversitesi : 11 bin 556
• Kocaeli Üniversitesi : 10 bin 902
• İstanbul Üniversitesi : 10 bin 573
• Ankara Üniversitesi : 10 bin 175
• Karabük Üniversitesi : 10 bin 120
• Süleyman Demirel Üniversitesi: 8 bin 464
• Dumlupınar Üniversitesi : 8 bin 379
• Akdeniz Üniversitesi : 7 bin 870
• Dokuz Eylül Üniversitesi : 7 bin 62
BU DURUM CİDDİ! GELECEĞİMİZ TEHLİKE ALTINDA…
İçinde bulunduğumuz dönemde YÖKAK Gösterge Değerleri Raporu, maalesef Türkiye’nin çok da tartışılmayan bir gerçeğini ortaya koymaktadır. Konunun TBMM tarafından bir an önce ele alınması ve üniversiteyi bırakmak zorunda kalan öğrencilerimizin okullarını terk etmelerinin nedenlerinin araştırılması, terk etmelerinin önüne geçilmesi, öğrencilerimizin geleceklerini güvence altına almak adına gerekli önlemlerin alınması için Meclis Araştırması Komisyonu bir an önce kurulmalıdır.
ÇOCUKLARIMIZ, VELİLERİMİZ ÇARESİZ!!! TERK NEDENLERİ TABİ Kİ EKONOMİK KRİZ!!!
CHP’ li Coşar; “Aslında öğrencilerimizin üniversitelerini terk nedenleri çok açık;
*Ekonomik sıkıntı, baskı, eğitim ve barınma sorunları.
*AKP iktidarının yarattığı ekonomik kriz ve sosyal devlet anlayışından uzak bir zihniyette olması.
Ülkemizde yüzlerce aile; yurtlara yerleşemeyen çocuklarını, artan fahiş ev kiraları yüzünden eğitim hayatına bile başlatamamaktadırlar. Eğitim hayatlarına devam eden öğrencilerimiz de yine aynı nedenler sebebiyle okullarını terk etmek zorunda kalmaktadırlar.
Bunun gibi daha bir sürü olumsuz koşullardan ve iktidarın uyguladığı yanlış politikalardan söz edebiliriz. Ancak konunun bir an önce TBMM çatısı altında araştırılıp, akademisyenlerimizce ve uzman kişilerce yapılacak çalışmanın ardından hazırlanacak raporun TBMM kayıtlarına girmesi çok önemlidir.”