Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) paylaşmış olduğu veriler dijital bankacılığın Türkiye’de hızla büyüdüğünü ortaya koyuyor. Rapora göre, Türkiye’de aktif dijital bankacılık hesabı sayısı, 2023 ayının ilk ayında bir önceki yıla göre %21,73’lük bir artış göstererek 104 milyona ulaştı. Bu hesapların yılın başından bu yana %9,8’lik artış göstererek 99.2 milyona ulaşan bireysel hesaplar, 4.8 milyonunu ise ticari hesaplar oluşturdu. 2 milyon 9 bin hesaba ait işlemler sadece internet bankacılığı üzerinden yapılırken, 91 milyon 351 bin hesap kullanıcısı mobil bankacılığını tercih etti.
ERKEKLER DİJİTAL BANKACILIĞI DAHA AKTİF KULLANIYOR
Hızlı ve kolay bir şekilde, bankaya gitmeye gerek kalmadan tüm finansal işlemlerinizi gerçekleştirmenizi sağlayan dijital bankacılık hizmeti, Türkiye Bankalar Birliği’nin verilerine göre özellikle erkekler arasında daha yaygın olarak kullanılıyor. Bu dijital bankacılık müşterilerinin %66’sını erkekler, %34’ünü ise kadınlar oluşturuyor. Veriler aynı zamanda, dijital bankacılığı en çok kullanan yaş grubunun 36 ile 55 yaş arasındaki bireyler olduğunu gösteriyor.
Yetişkin ve orta yaş grubundaki kişilerin dijital bankacılığı benimsemesi, teknolojiye olan güvenin ve alışkanlığın arttığını yansıtıyor. Bu durum, finansal işlemleri hızlı ve etkili bir şekilde yönetmek isteyen bireylerin dijital bankacılık çözümlerine olan ilgisini gösteriyor.
2023 YILINDA KREDİ KARTI SAYISI 111.4 MİLYONA ULAŞTI
2022 yılında 99.5 milyon olan kredi kartı kullanım sayısı, 2023 Ağustos ayı sonunda 111.4 milyona ulaşarak dikkate değer bir artış gösterdi. Yıl içinde kapanan veya iptal edilen kredi kartları da göz önüne alındığında, 8 ay içinde 16 milyon yeni kredi kartının müşterilere sunulduğu gözlemleniyor. Bu, 2022 yılı Ağustos ayında 11.7 milyon olan sayının, bir yıl içinde %37’lik bir artışla genişlediğini göstermektedir.
Kredi ve kredi kartı tercihlerinde dijital kanallar aracılığıyla uzaktan hizmet alma eğilimi, hızlı ve etkili bir şekilde kullanımı mümkün kılmaktadır. 2023’ün ilk 6 ayında, 2022 yılının aynı dönemine göre %32’lik bir artışla toplamda 13.7 milyon adet ihtiyaç kredisi kullanıldı. Ancak, Haziran ayından bu yana %44’ten %60’ın üzerine çıkan ağırlıklı faiz oranları nedeniyle, son çeyrekte ihtiyaç kredisi kullanımlarında bir düşüş yaşandığı görülmüştür.